Rusi tvrde da su prvi put koristili supersonične rakete

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da je uništilo veliko podzemno skladište za rakete i zrakoplovno streljivo u ukrajinskoj regiji Ivano-Frankivsk pomoću hipersoničnih projektila, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Ministarstvo je priopćilo da je također uništilo ukrajinske vojne radijske i izviđačke centre u blizini lučkog grada Odese koristeći obalni raketni sustav. Ruske tvrdnje zasad nitko nije neovisno mogao potvrditi.

Sustav s visokopreciznom hipersoničnom aerobalističkom raketom, prema tvrdnjama ruske vojske, sposoban je pogoditi ciljeve u dometu većem od 2000 km, uz navodno zajamčeno svladavanje svih postojećih i razvijenih sustava zračne i proturaketne obrane.

Riječ je o nevjerojatno brzom raketnom sustavu koji trenutačno ne može presresti niti jedan sustav proturaketne obrane. Hipersonični projektil najčešće putuju pet puta brže od zvuka (oko 6100 km/h što znači da prelaze više od kilometar i pol u sekundi), a neke rakete, poput ruskog balističkog projektila Kinzhal, navodno mogu postići brzinu Mach 10, odnosno oko 12.300 km/h, i prijeći udaljenost do oko 1930 kilometara.

Kinzhal (= bodež) u službi je od prosinca 2017. i jedno je od šest novih ruskih strateških oružja koje je 1. ožujka 2018. predstavio ruski predsjednik Vladimir Putin. Ovaj hipersonični projektil dizajniran je da pogađa ratne brodove SAD-a i NATO-a koji su prijetnja ruskim strateškim raketnim sustavima.



D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RADAR GA NE VIDI Misteriozni odjel ruske vojske razvio je novo i navodno najubojitije svjetsko oružje
Rusi se hvale hipersoničnom protubrodskom raketom: “Pogađa ciljeve udaljene 1500 km!”