Rusi pogodili ukrajinski tanker usidren u luci Očakov

Ruski projektil pogodio je jutros ukrajinski tanker koji je bio usidren u luci Očakov. Brod je bio bez tereta, a sreća u nesreći je što incident nije uzrokovao ljudske žrtve.

Ukrajinski Shipping Magazine javlja kako su ruske trupe pucale na tanker Brentix, a projektil je pogodio tank s gorivom. Brzom intervencijom posade, za koju se ne navodi gdje se nalazila u trenutku bombardiranja, požar je ugašen, nitko nije ozlijeđen.

Foto: USM

Tanker Brentix izgrađen je 1980. godine i plovi pod zastavom Tanzanije. Nosivost mu je 3212 dwt, a trenutni gaz je 4 metra. Ukupna dužina je 80,02 metara, širina – 13 metara.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, ukrajinske luke ostale su zatvorene zbog pomorske blokade. Istovremeno, raste broj ruskih mina u Crnom moru, a procjenjuje se da ih tamo trenutačno pluta oko 600, navodi magazin. Tvrde da su mnoge posade zbog toga praktički taoci ukrajinskih luka, skupa s njihovim brodovima, kojima se ne usude isploviti. U istoj situaciji je i tanker Brentix, za koji se još nije utvrdilo kojim projektilom je pogođen.

J.K.