RUSI BIJESNI Sve su agresivniji zbog golemog gubitka u Crnom moru

Ruski ratni zrakoplovi bombardirali su Lavov, a njezini projektili pogodili Kijev u subotu, dok Moskva izvršava prijetnju da će pokrenuti daljnje napade na ukrajinske gradove nakon što im je potopljen vodeći brod Crnomorske flote.

U opkoljenom Mariupolju, poprištu najtežih ratnih borbi i najgore humanitarne katastrofe, nedavna napredovanja ruskih trupa zaustavljena su, no Rusi se i dalje nadaju da će nadoknaditi svoj neuspjeh u zauzimanju Kijeva tako što će konačno osvojiti svoju prvu veliku nagradu u ratu.

U Mikolaivu, još jednom gradu blizu južnog fronta, Rusija je rekla da je udarila u tvornicu za popravak vojnih vozila. Ukrajinska vojska tvrdi da Rusi žestoko napadaju Mikolajiv i niz drugih naselja u toj regiji, pri čemu koriste i kasetne bombe.

– Rusi su bijesni zbog gubitaka u Crnom moru – stoji u videu, što je očita referenca na potapanje ruske krstarice Moskva, zbog čega “intenziviraju raketne napade” u regiji.

Napadi bombama i projektilima uslijedili su nakon objave Rusije u petak da će intenzivirati dalekometne napade u znak odmazde za neodređene akte “sabotaže” i “terorizma”, nekoliko sati nakon što je potvrdila potonuće svog vodećeg broda na Crnom moru, Moskve.

Kijev i Washington kažu da je brod pogođen ukrajinskim projektilima, što je upečatljiv prikaz vojnog uspjeha Ukrajine protiv daleko bolje naoružanog neprijatelja. Moskva kaže da je potonuo nakon požara.

– Ruske snage očajnički pokušavaju zadržati pozicije i učvrstiti svoje položaje na južnoj bojišnici. Najsramotnija vojska na svijetu progoni civile u regijama Herson i Mikolajiv. U nekim područjima zabilježeno je i djelovanje snajpera – objavili su Ukrajinci.

– Još jednom sam naglasio hitnu potrebu oružanih snaga Ukrajine za naoružanjem i streljivom, koji nam trebaju kako bismo ojačali svoje obrambene kapacitete – rekao je zapovjednik ukrajinske vojske, general Valerij Žaluznij.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruska krstarica Moskva postala je spomenik Putinovoj gluposti i odličan umjetni greben za ribe