Rumunjska morska granica nedaleko od ratne zone ulazi u Schengen

Od ožujka 2024. godine rumunjska zračna i morska granica postaju dio schengenskog prostora objavilo je rumunjsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Postignutim dogovorom s kolegama iz Austrije i Bugarske Rumunji tako barem zračnim i morskim dijelom ulaze u Schengen, piše Romania Insider. Ne bi to možda bila ni toliko zanimljiva vijest da se Rumunjska obala ne nalazi na krvavim ratom zahvaćenim Crnim morem. Rumunjska usto graniči s Ukrajinom i to baš na tom "morskom dijelu".

Foto:Google Maps

- Od idućeg ožujka Rumunjska će uživati sve benefite koje sa sobom donosi zračna i morska pripadnost Schengenu. Ostvaruje se san na kojem smo radili 13 godina - poručio je rumunjski premijer Marcel Ciolacu, dodavši kako će ovime i najveća rumunjska luka na Crnom moru Constanta dobiti na dodatnoj važnosti.

Pregovori o kopnenom Scengenu se nastavljuju, a ostaje za vidjeti kako će funkcionirati ovo potpuno približavanje morskog Schengena nekom ozbiljnom ratnom sukobu, u ovom slučaju naravno rusko-ukrajinskom. I hoće li to za Rumunjsku zaista biti toliki benefit kakav očekuju.

J.T.