RT KAMENJAK Što nije legalizirano, bit će srušeno

PREMANTURA – U doba pandemije sve se više ljudi okreće prirodi. Rt Kamenjak, zaštićeno područje koje se prostire na oko 400 hektara samog juga Istre, sve je popularnije odredište ljubitelja prirode. U Javnoj ustanovi trude se očuvati ga i smanjiti promet kako bi se održala njegova bioraznolikost.

Dok ljeti privlači mnoge kupače, u ovo doba istarski krajnji jug posjećuju rekreativci, šetači i ostali ljubitelji prirode.

– Što se tiče 11., 12. i 1. mjeseca, 30 posto posjetitelja je više. To su pretežno naši posjetitelji, koji vole prošetati – govori za HRT direktor Javne ustanove Kamenjak, Aljoša Ukotić.

S više od 600 biljnih vrsta to zaštićeno područje premreženo je mnogim edukativno-tematskim stazama, a najatraktivnija je ona koja dočarava nekadašnji život dinosaura na Kamenjaku.

Stalno se ulaže u istraživanja i monitoringe. Posljednji su pokazali da bi dnevni promet automobila ljeti trebalo smanjiti s dvije na tisuću i pol.

– Čak i u ljetnim mjesecima, Kamenjak je možda jedini koji ne naplaćuje posjetiteljima dolazak pješice ili biciklom – naglašava Ukotić.

Bespravnih graditelja odasvud, a najviše iz Slovenije

Nevjerojatno je kako se godinama unazad u tom značajnom krajobrazu, kako je klasificiran Kamenjak, dogodila ilegalna gradnja. Bespravnih je graditelja odasvud, a najviše iz Slovenije. Premanturci su ogorčeni.

– To treba sve srušiti, uopće nema razgovora…Idemo mi u Kranjsku, nek nam prodaju teren da mi zidamo tamo kao oni ovdje – ljutit je Aljoša, mještanin Premanture.

No i ono što se izgradilo, a nije legalizirano – bit će srušeno. Tvrde to u Općini Medulin, koja je poslove izdavanja građevinskih objekata nedavno preuzela od Županije.

– Apeliram na Ministarstvo da krene konačno s rušenjima – govori načelnik Općine Medulin, Goran Buić.

A ranije počinjena šteta više se ne može popraviti. Barem ne u dijelu gradnje koja je već legalizirana.

I.B.