Rovinjski srednjoškolci očistili i ogradili prostor na kojem raste žuti mak - Ima status ugrožene vrste i strogo je zaštićen

ROVINJ - S početkom nove školske godine, iz Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno ponovno je pokrenuta inicijativa za očuvanjem bioraznolikosti istarskog kraja, a ovoga puta naglasak su stavili na ugroženu vrstu žutog maka.

Tako su već prvog dana škole učenici drugog i trećeg razreda gimnazije i trećeg razreda smjera medicinski kozmetičar, u pratnji svog mentora, profesora Daniela Sumana, te profesorice Lorene Pogliani i profesora Giannija Ottochiana, očistili i ogradili prostor na kojem raste žuti mak, u suradnji s Javnom ustanovom “Natura Histrica”.

Ova vrsta u Rovinju je prisutna samo na pješčanoj plaži uz mandrač Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju “dr. Martin Horvat”. Rasprostranjena je u nekim dijelovima Europe, zapadne Azije i Sjeverne Afrike, dok se u Sjevernoj Americi smatra invazivnom vrstom.

Raste samo uz morske obale, na pjeskovitim i šljunčanim podlogama, a ne živi u kontinentalnom području. U Hrvatskoj ima status ugrožene vrste i strogo je zaštićena.

Cilj ovog projekta, odnosno akcije, navode iz Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno, bila je zaštita ove vrste, te podizanje svijesti školaraca o bioraznolikosti ekološkim intervencijama koje se tiču istarskog područja.

A.B.