Rovinjski KPA održao probno ronjenje za građane

ROVINJ – Nakon dvogodišnje pauze, građani Rovinja jučer su ponovno imali priliku upoznati rovinjsko podmorje iz drugačije perspektive – one ronilačke. Klub za podvodne aktivnosti Rovinj ispred svojih je prostorija organizirao probno ronjenje, ali i prigodne edukacije koje su mu prethodile.

– Predavanja i probno ronjenje pokazali su se dobrom praksom jer se među onima koji se okušaju u tome uvijek pronađe netko tko zatim i pristupi tečaju, te postane članom KPA. Osim toga, cilj nam je educirati mlade i pokazati im kako izgleda naše podmorje – istaknuo je predsjednik rovinjskog KPA, Davide Brattoni.

Foto: KPA Rovinj

Akcija je jučer okupila zainteresirane svih dobnih skupina, koji su nakon brifinga odslušali i predavanje o ronjenju, odnosno o pravilima ponašanja pod vodom i sve što je nužno znati. Članovi Kluba pomogli su polaznicima pri opremanju, dok su ih licencirani instruktori ronjenja čekali u moru, te jednoga po jednoga vodili na takozvani „discovery“. Svi su morske dubine otkrivali u trajanju od oko pola sata, u čemu su, sudeći prema zadovoljnim licima, uživali. Najmlađi „ronioci na jedan dan“ bili su dječak i djevojčica u dobi od dvanaest godina.

Osim ronjenja, polaznici su imali prilike naučiti nešto i o skrivenom biodiverzitetu Jadrana, a predavanje je u sklopu Interreg projekta CASCADE i AdriaClim održala znanstvena suradnica Centra za istraživanje mora Instituta „Ruđer Bošković“, Daniela Marić Pfannkuchen.

K.B.