Rovinjska Talijanska srednja škola pokrenula projekt zaštite staništa ugroženog školjkaša

ROVINJ – Talijanska srednja škola u Rovinju pokrenula je projekt “Očuvanje lokalnog staništa ugrožene vrste kamotočca Pholas dactylus u obalnom području Rovinja”, kojim se želi zaštititi ovaj ugroženi školjkaš.

Kamotočac, Pholas dactylus, nekada je bio rasprostranjen duž istočne i zapadne jadranske obale, ali njegova populacija neprestano se smanjuje, uslijed antropogenog pritiska, izlova za ljudsku prehranu, korištenja u svrhu ribarskih mamca, ljudskih intervencija u priobalju i uslijed zagađenja okoliša. Ugrožen je do te mjere da ga je IUCN uvrstio u ranjive vrste. Kamotočac je također zaštićen Bernskom Konvencijom (1979) i Barcelonskom Konvencijom za Sredozemno more (1995).

Foto: Lokacija na kojoj je stanište kamotočca/Grad Rovinj

Uz obale grada Rovinja pronađen je samo u maloj luci Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju “Martin Horvat” u zoni plime i oseke s kompaktnom crvenom glinovitom podlogom.

Populacija je otkrivena 2018. godine i od tada je, vjerojatno zbog izgradnje nove gradske lučice u neposrednoj blizini, godine 2020./2021. zabilježeno konstantno smanjenje staništa. S obzirom na ograničenu rasprostranjenost kamotočca, kao i ljudsku intervenciju u blizini jedine kolonije koja je ostala na tom području, projekt se temelji na aktivnostima koje će se odvijati u cilju proširenja staništa mehaničkim uklanjanjem materijala koji prekriva glinovitu površinu kako bi se povećala raspoloživa podloga na kojoj će se nastaniti stadiji ličinki novih generacija.

Pored navedenih aktivnosti, predviđene su i radionice s ciljem opisa staništa u kojem živi kamotočac, praćenja prisutnih vrsta i bentonskih zajednica te vrste prisutnog morskog dna.

Znanstvenog partnera u projektu predstavljat će istraživači Instituta Ruđer Bošković, Centra za istraživanje mora iz Rovinja.

J.K.