Rovinj prvi ostvario 3 milijuna noćenja - Najviše gostiju iz Njemačke i Austrije

Dugo očekivani nacrt Strategije održivog razvoja našeg turizma do 2030. predstavljen je u Ministarstvu turizma. Ovaj opsežni dokument na stotinjak stranica trenutno je u javnom savjetovanju koje traje do 20. kolovoza. Dugoročna strategija naglasak stavlja na razvoj cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženog turizma koji mora postati još konkurentniji, inovativniji i otporniji uz maksimalnu zaštitu okoliša.

Rovinj prvi ostvario 3 milijuna noćenja

Rovinj je prvi u Hrvatskoj ostvario 3 milijuna noćenja, i to četiri dana ranije u odnosu na 2019. godinu. I broj noćenja veći je za 5%, a u odnosu na isti period lani za 33%. Najviše je gostiju iz Njemačke, Austrije te Nizozemske i Italije. Domaćih je tek 6 posto. Gotovo polovina smještaja je u kampovima, zatim privatnom smještaju te hotelima i turističkim naseljima.

- Rovinj je predivan, arhitektura i priroda, uz mnogo truda onih koji se bave turizmom postigli smo tako dobre rezultate, rekla je Iva Damuggia, Turistička zajednica Rovinja.

U Rovinju trenutno boravi 38.000 gostiju

- Ove godine imamo veliki povratak Talijana koji su tijekom pandemije boravili uglavnom unutar svoje države -rekla je Damuggia.

Predsezona u Rovinju je bila sjajna, a Damuggia vjeruje da će se ti rezultati nastaviti i do kraja sezone te posezoni.

- Ako tako budemo nastavili postići ćemo novi rekord i bit ćemo za 3 posto bolji u odnosu na rekordnu 2019. - rekla je za HRT.

I.G.