Rovinj ovog vikenda postaje regionalni centar gina

ROVINJ - Drugi GinIstra Festival sve je bliže pa je tim povodom ovog utorka u Rovinju održana konferencija za medije na kojoj je predstavljeno ovogodišnje izdanje Festivala, a koje će se upravo u Rovinju, u Staroj tvornici duhana, održati ovog vikenda – u petak i subotu.

Manifestaciju je uvodno predstavio Igor Franković, direktor festivala.

- Kao organizatore nas iznimno veseli što je već u svom drugom izdanju GinIstra postala međunarodni festival pa će se tako predstaviti 34 izlagača iz četiri države: Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije koji su na ocjenjivanje poslali čak 57 uzoraka gina.

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga istaknuo je značaj održavanja ovakvih manifestacija.

- Ovakvi događaji, posebno kada su međunarodnog karaktera, itekako utječu na prepoznatljivost destinacije te pridonose obogaćivanju ponude u destinaciji. Posebno mi je drago što je ovaj festival istarski proizvod te vjerujem da ćemo ga u budućnosti svi zajedno uspjeti brendirati da bude jedinstveni događaj u ovom specifičnom sektoru.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Ezio Pinzan, istaknuo je kako Rovinj zbog ove manifestacije postaje centar gina u regiji.

- Istarska županija je dala podršku ovom projektu od samog početka. Nakon uspješnog prvog izdanja, ove će godine GinIstra biti na puno višem nivou s puno većim brojem izlagača.

Stoga moram čestitati organizatorima koji su imali ideju, volju i upornost za organizaciju, ali i Gradu Rovinju koji je dao podršku te se na taj način pozicionirao kao centar gina u našoj županiji, ali usudio bih se reći i u Hrvatskoj te široj regiji.

Predsjednik Komisije za ocjenjivanje Kristijan Damijanić, otkrio je kako je i Komisija bila međunarodna jer su, osim iz Hrvatske, Komisiju činili i stručnjaci iz Srbije i Italije.

- Ove je godine Komisija za ocjenjivanje imala pune ruke posla s obzirom na veliki broj pristiglih uzoraka. Veseli me što je na ocjenjivanju bilo ukupno 10 ocjenjivača – sve redom vrsni stručnjaci.

Važno je još istaknuti kako su svi oni bili veoma zadovoljni kvalitetom kušanih ginova te su ocjene bile ujednačene, a tko će odnijeti pobjedu doznat ćemo u petak u 12:30 sati na svečanom proglašenju.

Dobrobiti sudjelovanja na GinIstri za destilere naglasio je pobjednik 1. GinIstre Davor Turković ispred destilerije Martesi.

- Regionalna gin scena se razvija, konkurencija je jaka i to nas tjera da konstantno radimo na podizanju kvalitete i razvoju kreativnosti. Upravo je GinIstra važan faktor u toj priči jer nas ova manifestacija gura naprijed, pomaže da budemo prepoznatljiviji, a istovremeno i raste s nama.

Za kraj, direktor GinIstre istaknuo je detalje o programu.

- Vrata GinIstre u petak i subotu otvaraju se u 12 sati te će degustacijski dio biti otvoren sve do 20 sati, a za to vrijeme održat će se zanimljive prezentacije, panel rasprave i radionice popraćene glazbenim programom.

Tako će za vrijeme degustacije u petak prisutne zabavljati Jazz Duo Impressions i DJ Sochic, a u subotu ponovno stiže Jazz Duo, nakon čega će se za dobru atmosferu pobrinuti DJ Frenki.

U 20 sati zatvara se degustacijski dio manifestacije te započinje glazbeni program na otvorenom.

Prema službenom programu u petak u 20:30 sati započinje koncert Matea Pilata, dok u 22 sata na pozornicu stiže grupa Vatra. Zabava se nakon 20 sati nastavlja i u subotu pa je tako prvi na rasporedu Gordan Gregurović, a nakon njega stižu Urban&4.

Podsjetimo, drugi GinIstra Festival održat će se ovog vikenda - u petak i subotu, 6. i 7. listopada - u Staroj tvornici duhana u Rovinju, a karte se mogu kupiti putem sustava Eventim.

D.G.