Rovinj kao primjer drugima: 80 posto građana cijepljeno i uvjerljivo imaju najviše dolazaka i noćenja!

ROVINJ – Mali istarski gradić prepoznatljive vizure godinama je među najposjećenijim destinacijama u Hrvatskoj. Ove godine zasjeo je na tron rijetkih gradova gdje gotovo cjelokupno stanovništvo cijepljeno.

Čak 80 posto stanovnika Rovinja cijepljeno je protiv Covida-19, dok je u cijeloj Istri procijepljeno 50 posto punoljetnog stanovništva koje je primilo barem jednu dozu cjepiva, a 37 posto ih je primilo obje doze.

Stanovnici Rovinja shvatili su, čini se, da ako žele sigurnu turističku sezonu bez cijepljena to će teško postići. A budući da grad isključvio živi od turizma, drugog rješenja osim cijepljena nije bilo. S ovolikim postotkom procijepljenosti mogu se “mirne duše” proglasiti covid free zonom. To im je, prema izjavama gradskih vlasti, u konačnici i cilj –  procijepiti sve stanovnike Rovinja. Čini se da je to još jedan mamac za sve brojnije turiste u ovom slikovitom gradiću, koji iz mjeseca u mjesec “šiša” sve druge hrvatske turističke meke po broju dolazaka i noćenja. Samo u svibnju ostvarili su više od 130 tisuća noćenja.

Istra je desetljećima hrvatski turistički šampion, s odgovornim i održivim poslovanjem. Rovinjska procijepljenost titulu šampiona svakako će podići na viši nivo, a osim kristalno čistim morem i tipičnom mediteranskom arhitekturom, Rovinj će strane turiste dodatno privući i podatkom da im je gotovo cjelokupno stanovništvo cijepljeno. Ako to može Rovinj, pitamo se što čekaju južnije destinacije na Jadranu?!

K.B.