Rover Curiosity na Marsu otkrio kamenje koje podsjeća na zmajevu kost

NASA-in rover Curiosity možda je upravo otkrio najčudniju formaciju stijena dosad - naime, snimio je nešto što vrlo podsjeća na zmajeve kosti. I, iako se to dogodilo 1. travnja, uopće ne izgleda kao šala.

Curiosity je 6. kolovoza 2012. uspješno sletio u krater Gale na Marsu, kao najveći i najmoderniji rover u to vrijeme. Od tada je ostvario brojna otkrića, poput nalaza dokaza o vodi na Marsu te organskih molekula koje su neophodne za život. Oba otkrića su velika po pitanju razumijevanja je li na Marsu nekada postojao život.

Curiosity i dalje nailazi na otkrića koja zaokupljaju ljudsku maštu. Posljednje takvo odnosi se na formacije stijena koje podsjećaju na zmajeve kosti, prenosi Space Explored.

- U 20 godina proučavanja Marsa, to je najbizarniji kamen koji sam ikad vidjela - izjavila je Nathalie Cabrol, istaknuta astrobiologinja i TED govornica. Ona objašnjava da je nastala struktura vjerojatno posljedica erozije prouzročene vjetrom.

Mnogi korisnici Twittera usporedili su u svojim komentarima objavljene slike s kadrovima iz znanstvenofantastičnog filma 'Dina'.

Iako se otkriće ovog kamena neobičnog izgleda možda ne čini kao veliko otkriće, ono pokazuje koliko još imamo za otkriti o našem susjednom planetu.

U međuvremenu, glavna misija rovera Curiosity i dalje je prikupljanje podataka i utvrđivanje je li crveni planet ikada imao uvjete u kojima je mogao egzistirati mikrobakterijski oblik života.

B.K.