Rotacijska garaža u Puli - Prva i jedina takva u Hrvatskoj

PULA - Pula već godinama vodi bitku s kroničnim nedostatkom parkirališnih mjesta, posebice u ljetnim mjesecima. Tvrtka Pula Parking, koja upravlja parkiralištima u tom gradu, u ponedjeljak je tako u probni rad pustila rotacijsku garažu - prvu i jedinu u Hrvatskoj.

Uspoređivalo ga se s naftnom bušotinom. Neki su ga iz šale prozvali pulskim Eiffelovim tornjem, a mnogi su se pitali je li na njemu uopće sigurno ostaviti automobil. No mjerodavni uvjeravaju - rolo parking praktična je i sigurna tehnologija koja štedi prostor. Na šest nekadašnjih parkirališnih mjesta sada se ovdje može smjestiti 30 vozila.

- To su tri rolo garaže, u svaku stane po 10 vozila, gdje se naizmjence izmjenjuju, ulazak je reguliran rampama gdje se čitaju registarske oznake, koristi se aplikacija kako bi se vozila uparkirala unutra i vratila natrag nakon završenog parkiranja - objasnio je za Regionalni dnevnik Boris Agatić, pomoćnik direktora, Pula Parking.

Nalazi se na kraju Premanturske ceste koja je jedan od glavnih ulaza u grad. Garaža je testirana na udare vjetra, pa i potres.

- Upravo sada vršimo atest, prije tehničkog pregleda, sigurnost je osigurana, vidi se ovdje kako smo 10 vozila smjestili gore i ništa se ne događa, sve je sigurno - rekao je Agatić.

A sve je to i hrvatski proizvod.

- Baš ovo je hrvatski projekt, motore su patentirali Hrvati, zanimljivo je da ima samo 9,2 kilovata, potrošnja mu je minimalna, možemo ih unaprijediti i da budu punionice za električna vozila - istaknuo je Manuel Brumnić, zamjenik rukovoditelja javnih parkirališta.

Tehnički pregled dogovoren je za četvrtak, a koji dan poslije počet će probna faza za građane, i to besplatno. Za početak korisnicima će pomagati djelatnici. No garaža će se inače koristiti preko spomenute aplikacije putem koje će se moći i rezervirati mjesto. Kad se Puljani naviknu, počet će i naplata - 1 euro zimi, a 1,60 euro ljeti.

Kako izgleda garaža, pogledajte OVDJE.

A.N.