Rota Palagruzona 2021. – Veliki (foto) izvještaj Velimira Bešića

KOMIŽA/PALAGRUŽA – Ovogodišnja Rota Palagruzona ipak je održana, te smo nastavili kontinuitet i ovim teškim vremenima epidemije.

Festival je održan u manjem obimu te je bio planiran za manji broj ludi , manji broj brodova i bez mogućnosti sudjelovanja izletnika, sve se moralo obaviti sukladno epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Kao i svake godine festival je započeo radionicama Udruge Palagruza.  Ove godine radilo se na pripremi komiške sandule za jedrenje. Suradnjom Damira Višića i Mile Jadrešića izrađene su lantine, pripremljeni sistemi jedrilja, a Miro Cvitković i Nenad Zlodre su sandulu ojačali i pripremili za treva jedro i flok.

U Komiži  na plaži Jurkovica  najmlađi su po prvi put ušli u gundulu te učili svoje prve zaveslaje. Unatoč valovima i refulima juga, aktivnosti najmlađih sudionika su se provodile uz prekide radi sigurnosti malih veslaća.

Ispred tvrđave Komuna organizirane su radionice Udruge Palagruza i udruge Maritima Educare, gdje su mladi aktivno radili na popravku oštećenih gundula te učili kalafatske vještine i upoznavanje sa kalafatskim alatima. Također je ispred Komune postavljena izložba Udruge Palagruza i udruge Maritima Educare.

Na tvrđavi Komuna održan je već tradicionalni koktel dobrodošlice za sve sudionike i goste. Nakon pozdravnih riječi gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević, održano je predavanje u izvedbi Joška Božanića i Siniše Brajčića te je prezentirano bogato ribarsko nasljeđe Komiže.

Večer dobrodošlice završila je komiškim delicijama i degustacijom vina Franka D.M i PO Cobo, te se uživalo u kapljicama vina Palagruzone, Bugave i Plavca.

Start regate održan je po planu u petak 6.8.2021 u 09:30 sa sjeverozapadnim vjetrom oko 10 čvorova. Na žalost, radi nestabilnih vremenskih uvjeta nisu nam se mogli pridružiti Hvarani i Korčulani te su na startu bile falkuše Palagruža i Comeza Lisboa te leut Leute moj. Prva je na cilj stigla falkuša Palagruža u 17:45, a nakon toga i falkuša Comeza Lisoba u 18:55, dok je leut Leute moj odustao i stigao do Palaguže na motor.

Tijekom plovidbe vjetar je bio jako povoljan za jedrenje pa je pobjednička falkuša jedrila bzinom 6,5 NM, a na refule  7 NM. U posadi falkuše Palaguža bili su: Pino, Damir, Ivan, Joke, Teo, Mate i Mateo.

Kao i svake godine Udurga Palaguza organizirala je Papinu veceru na žalu Palaguže, a kuhari Šimun Mardešić-Palagruža,Mate Stanojević Maltez i Nikola Božanić Bilin su pripremili ukusan brudet od ugori i srdele na gradele.

Foto: Velimir Bešić

Nakon Papine večere održala se večer poezije i prepričavanja facendi. Ovaj put je Joško Božanić imao vrlo emotivni recital, a nakon toga se uživalo u facendama Tonka Božanića  Grujeta i priča posada sa putovanja po evropskim festivalima,

Tekst i fotografije: Velimir Bešić

Foto: Velimir Bešić