Ronjenje s disalicom – Savjeti za početnike

Ronjenje s disalicom na dah otvara novu dimenziju onima koji uživaju u ljepotama podvodnoga svijeta. Također je odličan prvi korak k učenju ronjenja s bocama, a za već iskusne ronioce je odličan način istraživanja plićih voda i odmora od teške opreme.

No, ako želite imati neku dozu profesionalnosti pri ronjenju na dah, potrebno je ipak baratati nekim znanjem, a u ovom kratkom videu možete vidjeti o čemu se točno radi.

Prva asocijacija na snorkeling je, naravno, disalica. Ona vam omogućuje disanje atmosferskog zraka bez podizanja glave iz vode i tako možete neometano uživati u podvodnom svijetu. Svaka disalica se sastoji od cijevi za zrak i usnika koji bi trebao savršeno odgovarati vašim ustima i ne ispadati u opuštenoj vilici.

Što se tiče tipova disalica, postoje obična, polusuha i suha disalica. Obična je samo cijev i usnik, polusuha umanjuje ulazak vode i omogućava njen lak izlazak, dok suha u potpunosti onemogućava ulazak vode. Također bi bilo zgodno nabaviti i kopču kojom ćete učvrstiti disalicu za masku jer je samo zataknuti ju pod remen maske odličan način za neudoban i bolan uron.

Iduća bitna stavka na popisu jest ronilačka maska, a peraje su također odličan alat ronioca na dah, piše SCUBAlife.

Foto: Pixabay

Potrebno je također kožu zaštititi od sunčevih zraka, ogrebotina i uboda što je najbolje učiniti laganom ronilačkom majicom ili tankim ronilačkim odijelom. Ako koristite i kremu za sunčanje, pobrinite se da je ona sigurna za okoliš i da ne šteti morskim organizmima.

Što se samog ronjenja tiče, ono je poprilično jednostavno. Dok ste na površini pazite se brodova i drugih potencijalnih prijetnji. Pokušajte više plivati perajama, a manje mahati rukama. Ako zaranjate, upozorite nekoga da pripazi na vas i na vaš siguran povratak na površinu. Odmarajte se između urona i pravilno dišite kako biste izbjegli hiperventilaciju i nesvjesticu.

Foto: Pixabay

Ako vam je jako teško zaroniti (najčešće zbog odijela), stavite remen za utege i otežajte se olovima koliko je potrebno. Obratite pažnju na to gdje ronite i ne oštećujte ništa oko sebe.

Ukratko, to je većina stvari koju biste trebali znati, a za još više informacija i stjecanje vještine najbolje je krenuti na tečaj ronjenja na dah.

SCUBAlife