Ronioci kod Selca izronili gotovo 40 kubika otpada

SELCA – Brojni ronioci u organizaciji Ronilačkog centra Mihurić iz Selca i zaposlenici jednog trgovačkog lanca izronili su u subotu gotovo 40 kubika otpada s morskog dna u čišćenju podmorja duž plaže u Selcu. Održana ekoakcija dio je jednog šireg projekta, a zahvaljujući njezinu četvrtom izdanju s više od 120 sudionika iz mora je ponovno uklonjen nagomilani metalni, gumeni, plastični, stakleni i drugi otpad u raznovrsnim oblicima.

Nova akcija dio je projekta koji je pokrenut 2020. godine, pa je nakon Žnjana, Biograda na Moru i Ploča, ovaj put počišćeno podmorje uz obalu Selca.

Po završetku akcije, uvala Slana bila je ispunjena raznovrsnim otpadom prikupljenim s mikrolokacija. Otpad je na kopno izvuklo 50-ak ronioca iz Selca i Crikvenice te šire okolice, kao i iz drugih dijelova Hrvatske.

– Mihurić će se uvijek rado odazvati na ovakvu hvalevrijednu ekoakciju, a posebno me veseli kada se pojedinci, kojima čišćenje podmorja nije dio svakidašnjice, odvaže na ovakav korak – čišćenje okoliša – rekao je Hinko Car, direktor RC-a Mihurić.

Foto: Promo

Čist okoliš i očuvana priroda jedan su od uvjeta zdravog funkcioniranja svake zajednice, a svojom podrškom projektu pokazao je to i Grad Crikvenica.

– S obzirom na to da se nalazimo na moru, svakodnevno svjedočimo posljedicama gomilanja otpada. Grad Crikvenica osobito je zahvalan što je prepoznato i naše podmorje kao područje vrijedno ekoakcije čišćenja. Sretni smo i ponosni što su, u suradnji s našim lokalnim roniocima iz RC-a Mihurić, učinili još jedan, za lokalnu zajednicu i podmorje veliki korak bliže prirodi i učinili naše podmorje čišćim – izjavio je Damir Rukavina, gradonačelnik Grada Crikvenice.

– Problem zagađenja podmorja i priobalja sve je veći problem naše zajednice. Čisti i plavi Jadran jednako je važan domaćem stanovništvu, ali i turistima kojima je čisto more nerijetko jedna od najvažnijih stavki prilikom odabira destinacije za ljetni odmor. Ovakve ćemo projekte uvijek ponosno i s veseljem podupirati – istaknula je Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice.

Među pokroviteljima ekoakcije u Selcu je i Županijska lučka uprava Crikvenica.

Jadransko se more, naime, često percipira kao jedno od čišćih mora, no ta je činjenica nažalost daleko od istine. Količina i zastupljenost plastičnog otpada na dnu Jadranskog mora među najvišima su u Europi, zbog čega se akcija čišćenja nastavlja s misijom da hrvatsko podmorje i priobalje bude što čišće i bistrije.

D.G.