Ronioci kod otočića Sveti Andrija: Sve je obraslo sluzavom travom, ne znamo što je!

DUBROVNIK – Klimatske promjene sve brže mijenjaju strukturu biljnog i životinjskog svijeta u Jadranu. To su željeli dokazati i dubrovački ronioci David Miše i Nikša Ivančević koji su na podmorskoj padini otočića Sveti Andrija, na 30 m dubine snimili biljne nakupine koje do tad nisu viđali u toj količini. Snimili su i kratak video, pa ga objavili na Facebook stranici posvećenoj inicijativi zaštite flore i faune tog otočića i podmorja: Zaštitimo otok Sv. Andrija, Dubrovnik.

Odgovor smo potražili u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a dr. Ante Žuljević smiruje i kaže kako ne bi trebali strahovati:

“Vjerojatno se radi o mikroskopskim, jednostaničnim kolonijalnim algama. Vrstu je teško ovako odrediti. Ovakve nakupine česte su tijekom toplijeg dijela godine, pogotovo ako nema jačeg hidrodinamizma. Vjerojatno se radi o zavičajnim vrstama, kao što sam napomenuo, bez uzorka i mikroskopske analize ne možemo biti potpuno sigurni. Mišljenja sam da će s prvim jačim jugom sve nestati i da nema straha da bi trenutna situacija mogla ugroziti podmorje otočića.”, kazao je dr. Žuljević.

D.G.