RODITELJI SPREMAJU PROSVJED Posljednja pedijatrica dala otkaz u Domu zdravlja Zadarske županije

Posljednja pedijatrica Doma zdravlja, dr. Nevena Švorinić  koja je radila neko vrijeme i bez medicinske sestre u timu, jučer je dala otkaz ravnateljici Doma zdravlja, dr. Renati Bek.

Njezina konačna odluka ovisit će o razgovoru s pročelnik Markom Kolegom čije inzistiranje na posebnom dežurstvu je pokrenulo lavinu urušavanja primarne pedijatrije.

Preko društvenih mreža stvara se grupa podrške roditelja koji spremaju i prosvjed zbog nastale situacije.

Nakon dr. Tereze Tičić - Rokov koja je ovog ljeta otišla iz Doma zdravlja i najavila svoju ambulantu koja bi trebala imati ugovor s HZZO, to je napravila dr. Martina Mikecin koja je izašla iz sustava HZZO i postala liječnica isključivo privatne prakse. Ni ostali pedijatri nisu daleko od te odluke, piše 057Info.

U Domu zdravlja ostao je 81-godišnji pedijatar dr. Damir Letinić na pola radnog vremena i čeka se završetak specijalizacije dr. Antonije Šitum Bušić. Ona je 2015. godine dobila specijalizaciju i lani pokazala namjeru da želi otići u Bolnicu.

Posebno dežurstvo pedijatara i to u krugu bolnice zapravo je pritisak na dječje doktore iz primarne zaštite. Oni bi trebali nakon radnog tjedna i radne subote prijepodne, preuzeti dežurstvo u subotu popodne i cijelu nedjelju, odmoriti svoje kolege s bolničkog odjela.

Zadarski pedijatri prije tri godine upozorili su na raspad sustava

Nakon što je u Zadru nestao dječji dispanzer (u zgradi je ostala samo pedijatrijska ambulanta dr. Bakmaz), pojavila su se privatne poliklinike. U jednoj od njih rade i dvije sada već bivše zaposlenice Doma zdravlja. Za to su dobili suglasnost ravnateljice Bek jer nema razloga da im to zabrani s obzirom da ispunjavaju svoje obaveze u Domu zdravlja. A imaju i prekobrojnu listu malih pacijenata, dodaje dr. Bek.

Tko će upisati pacijente ako dr. Švornić definitivno napusti Dom zdravlja? Oni pedijatri koji iz svoje evidencije moraju izbrisati djecu preko 7 godina koji su do sada bili ugovoreni preko glavarine koju plaća HZZO, uputila je povodom odlaska dr. Tičić- Rokov na to rješenje ravnateljica Doma zdravlja.

Sada je već i pitanje tko će preseliti iz sadašnje zgrade Doma zdravlja u Polikliniku gdje je uređeno šest pedijatrijskih ambulanta. I zbog toga su se pedijatri pobunili.

A.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Kadrovski raspad hitnog prijema zadarske bolnice? Najopterećeniji odjel napustila još jedna liječnica
Objedinjeni hitni bolnički prijem zadarske bolnice ima daleko najviše posla, pogotovo tijekom sezone, ali i sve manje stručnjaka. Jedna od tri specijalistice hitne medicine, dr. Danijela Herceg početkom kolovoza dala je otkaz. Na samom početku ljeta napustilo ga je šestoro liječnika koji su tražili…