ROBOTI U OČUVANJU JADRANA Kako visoka tehnologija može pomoći u zaštiti biološke raznolikosti

U Zadru će se 27. i 28. travnja održati međunarodna konferencija „Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora“, koju zajedno organiziraju strateški projekt Innovamare i projekt Sushi-Drop koji se financiraju iz programa Interreg Italija-Hrvatska.

Konfenencija ima za cilj okupiti sudionike kao donositelje odluka na nacionalnoj, lokalnoj i regionalnoj razini kao i znanstveno-istraživačku zajednicu i otvoriti raspravu o razvoju inovativnih rješenja kroz inovacijski ekosustav u plavom području rasta. Prvenstvena je namjera ove suradnje kombiniranje znanja, iskustva i informacija sa strateške i operativne s ciljem razvoja inovativnih rješenja kroz inovacijski ekosustav s misijom na održivosti Jadranskog mora.

Prema najavama organizatora konferencija će biti dijelom održana kao „klasično“ okupljanje sudionika, a dijelom i kao online susret. Neke od zanimljivijih tema o kojima će se raspravljati jesu kako donositelji odluka i politike mogu podržati razvoj inovacijskog ekosustava, te uloga znanosti u stvaranju jačeg inovacijskog ekosustava, a biti će predstavljena i iskustva iz Italije, Hrvatske i Crne Gore. Između ostaloga, na konferenciji će biti predstavljeni i načini na koje tehnologija, posebno podmorska robotika i ostala inovativna rješenja, mogu pomoći u očuvanju biološke raznolikosti Jadranskog mora.

U utorak, prvog dana održavanja konferencije, biti će predstavljen i projekt InnovaMare u okviru kojega će se osnovati novi centar za podvodnu robotiku i senzoriku. Pismo namjere za uspostavu Centra izvrsnosti u podvodnoj robotici i senzorici sa sjedištem u Šibeniku potpisat će se na inicijativu partnera na projektu InnovaMare te na temelju uspješne suradnje Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković, Šibensko-kninske županije i Hrvatske gospodarske komore u području podvodne robotike i senzorike.

O budućem centru će na konferenciji za novinare govoriti predstavnici institucija potpisnica Pisma namjere: župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, prodekan na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Nikola Mišković, ravnatelj Instituta za oceanografiju i ribarstvo Nedo Vrgoč, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš i voditelj projekta InnovaMare Mateo Ivanac.

M.B.