Roboti bi mogli pomoći u obnovi morske trave nestale uslijed klimatskih promjena

Wales bi mogao postati svjetski lider u znanosti o obnovi morske trave velikih razmjera, nakon uspješnih ispitivanja uz pomoć robota.

Morska trava poznata je po svojoj sposobnosti skladištenja ugljika i osiguravanja rasadnika riba. Oko 92% morske trave u Velikoj Britaniji je nestalo, ali Wales bi mogao naći način obnove, rekli su konzervatori.

Velška vlada priopćila je kako će razmotriti načine daljnje potpore u obnovi morske trave, piše BBC Climate.

Foto: Wikimedia

Projekt Seagrass, WWF i Sveučilište Swansea priopćili su kako bi zemlja također mogla proizvesti metodologiju koja bi se mogla primijeniti diljem svijeta.

Ambiciozan plan za obnovu 10% morskih trava u Velikoj Britaniji

Foto: Wikimedia

'Čudesna biljka', kako znanstvenici nazivaju morsku travu, borit će se protiv klimatskih promjena, kažu konzervatori. Projekt spašavanja oceana Seagrass Rescue (SORUP) u Walesu ima za cilj stvoriti nacrt koji se može primijeniti na druge zemlje.

U zaljevu Dale, Pembrokeshire, WWF i Project Seagrass vodili su prva uspješna metodološka ispitivanja obnove morske trave u Velikoj Britaniji i projekt obnove livadskih razmjera.

Bio je to prvi projekt obnove morske trave u Velikoj Britaniji u značajnijim razmjerima, a stručnjaci sada razvijaju i testiraju tehnologiju i metode kako bi olakšali obnavljanje.

Foto: Wikimedia

SORUP koristi robota koji pomaže posaditi sjeme na mjestu restauracije u Daleu, rekao je menadžer Sam Rees. Robot, nazvan Shack i dizajniran od strane Reefgena u San Franciscu, nosi 20.000 sjemenki pomiješanih s blatom koje ubrizgava u sediment u morskom dnu.

- Cilj našeg projekta je primijeniti znanje koje smo već naučili i poboljšati ga kao i metodologiju obnove morske trave, poboljšati njezinu troškovnu učinkovitost, vremensku učinkovitost i resurse koje koristimo za to - rekao je Rees.

- Ovdje smo već pohranili dva hektara koristeći ručne metode, ali sada gledamo kako to možemo poboljšati i koristiti robota za to -rekao je.

Zašto je morska trava važna?

Apsorbira ugljik iz atmosfere i do 35 puta brže od tropskih prašuma. Čini 10% godišnjeg skladištenja ugljika oceana na globalnoj razini, unatoč tome što zauzima samo 0,2% morskog dna. Štiti obale od erozije. Stanište je mnogih vrsta riba. Proizvodi kisik. Čisti ocean upijajući hranjive tvari koje onečišćuju okoliš.

Prema Leanne Cullen-Unsworth, izvršnoj direktorici projekta Seagrass, preuzimanje vodstva na ovom području moglo bi donijeti međunarodne mogućnosti.

Velška vlada rekla je da želi surađivati s prirodom kako bi pomogla u borbi protiv klimatskih i prirodnih izvanrednih situacija, dodajući da je zato prvi ministar Mark Drakeford uključio obnovu morske trave u svoj program za vladu.

- Ministar se raduje posjetu projektu Seagrass i WWF Cymru ovog ljeta kako bi vidio njihov rad na plantaži i razgovarao o tome što možemo poduzeti kako bismo još više pomogli njihovom radu - izjavio je glasnogovornik.

I.B.