Rivu u Obrovcu otvorilo 2008. Kalmetino ministarstvo, rekli su: "Od sad nema strahova od poplava"

OBROVAC - Riva u Obrovcu, koju je danas u potpunosti poplavila nabujala rijeka Zrmanja, svečano je, nakon potpune obnove, otvorena prije 15 godina. Obnovljenu rivu otvorio je tadašnji ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmetam, a njegov stranački suradnik te tada i sada gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan je slavodobitno izjavio da njegovi sugrađani mogu biti sigurni.

Te 2008. godine uređeno je oko 300 metara obale uz rijeku Zrmanju, a osim što je riva popločana bijelim kamenom, obnovljena je i cijela infrastruktura. U arhivi Ministarstva mora stoji da je tada "riješen problem odvodnje, vode i struje, tako da svi brodovi od sada mogu računati na priključke kao i u svakoj modernoj marini".

U obnovu obrovačke rive uloženo je oko 25 milijuna kuna, a osim Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, novac su uložile Hrvatske vode, HEP i Grad Obrovac.

"Riječ je o najvećem ulaganju u Obrovac od kada je samostalne hrvatske države", ponosno su govorili HDZ-ovci u prvom redu do Kalmete.

- Sada je obrovačka riva zaštićena od poplava i svih drugih rizika. Još do prije dvije godine nabujala Zrmanja jpoplavljivala obalu i uništavala imovinu uz obalu. Sada više tih strahova nema - rekao je pri otvaranju rive 2008. godine tada još svježi, a sada već veteranski HDZ-ov gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan.  

Petnaest godina poslije, u Obrovcu se više sati prekasno postavljaju dodatne brane za obranu od poplave. Kako stoji na stranicama Zadarske županije, Zrmanja je u Obrovcu dosegnula povijesno najveći vodostaj od 302 centimetra, a najveći dosad zabilježeni bio je čak 39 centimetara niži (263 cm). Na terenu su sve raspoložive snage sustava civilne zaštite.

Selo gori, a baba se češlja

Pri izgradnji ovakvih infrastrukturnih projekata, uzimaju se u obzir stoljetni periodi, no ovaj nije izdržao niti 15 godina.

- Od kad smo projektirali rivu, ovo je prvi put da je voda prešla preko obrambenog zida. Vodostaj je jučer u podne bio 122 cm, da bi se u 19.15 sati podigao na 268. U tom periodu se u jednom satu podignuo za 146 cm, što je nemoguće braniti – kazala je direktorica Vodno gospodarskog odjela za slivove južnoga Jadrana „Hrvatskih voda“ Irina Putica.

Obrovački gradonačelnik pak danas iznenađen i čudom se čudi ovolikoj navali vode:

- Nitko to nije mogao predvidjeti - uvjerava dr. Ante Župan i dodaje:

- Kad smo gradili zaštitu od poplave, uzeli smo u obzir vodostaje unatrag sto godina. I u tom projektu je barijera još malo podignuta. A ovaj val je u nedjelju iza 19 sati prešao je i nju za čitavih 30 centimetara - ispričao je.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

OBROVAC POPUT VENECIJE More kod Posedarja i Maslenice zagađeno mazutom iz Zrmanje!
POSEDARJE/MASLENICA - Strašni prizori poplave stižu danas iz Obrovca i Gračaca koji izgledaju poput Venecije. Razmjeri poplave najbolje se vide iz zraka, a snimku je objavio fotoreporter Zadarskog.hr, Luka Gerlanc. Poplava u Obrovcu prouzročila je velike štete na čijoj sanaciji neumorno i strpljiv…
FOTO Pogledajte snimke iz Obrovca, gdje je proglašeno izvanredno stanje
OBROVAC/GRAČAC - Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac, gdje su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite s čamcima za eva…