RIVE I CESTE POSVUDA POD MOREM! Vela Luka, Hvar, Split, Trogir, Šibenik, Pag, Rovinj...

Snažno jugo podiglo je razinu mora preko većine riva na našoj obali i to je već nažalost situacija na koju se moramo sve češće navikavati.

U Splitu imamo ovakvu situaciju

Crometeo je objavio snimku s Hvara. Jugo je okrenulo na lebić, piše u objavi.

Stari Grad na Hvaru izgleda ovako:

More je poplavilo starogradsku rivu, a ušlo je u nekoliko objekata. Situaciju je ZA Dalmaciju danas komentirao zapovjednik DVD-a Hvar, Antoni Ivanković.

- Imalo smo jači udar plime ranije jutros kada su se neki objekti bili poplavljeni. Naš tim intervenira u jednom ugostiteljskom objektu koji se uredio prije dvije godine. Lokalno stanovništvo zna sve "čari" vremenskih (ne)prilika u ovom kraju, a noviji se privikavaju.

U svakom slučaju, ovakve plime su se događale i prije, no ova jutros je jedna među jačima zadnjih godina. Jedna žena, vlasnica objekta na rivi, kaže joj more nije više prodrlo zadnjih 30 godina.

U Veloj Luci se više ne može raspoznati plove li automobili ili brodice voze cestama...

Ništa bolje nisu prošli ni Kaštela, Trogir i Čiovo.

Poplavio je i šibenski Dolac...

Na Pagu nije ništa bolje. Evo trenutne situacije u Mandrama

Unatoč 'ugodnoj' temperaturi zraka od 18 Celzijevih stupnjeva, prilično je nemirno na rovinjskoj rivi, uz jake udare jugozapadnog i južnog vjetra, javlja Istra24.

Upozorenje DHMZ-a

DHMZ je ranije danas objavio crvena upozorenja za obalne regije zbog kiše, jakog vjetra i grmljavinskog nevremena. Kasnije je splitska regija prešla u narančasto, kao i dubrovačka. Na obali se očekuju udari vjetra od 110 km/h, dok će na otvorenom moru vjetar biti nešto snažniji.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorenje je DHMZ-a za područje Dalmacije.

Sutra mirnije

Sutra će biti djelomice sunčano, povremeno s umjerenom i povećanom naoblakom. Mjestimice će biti još malo kiše, uglavnom na sjevernom i južnom Jadranu te u gorju. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 9, na Jadranu između 10 i 15, a najviša dnevna uglavnom od 13 do 18°C.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Olujno jugo pobacalo motocikle, počupalo stabla, srušilo čak betonske stupove u Šibeniku!
ŠIBENIK - Olujni vjetar napravio kaos po Šibeniku: Srušen je rasvjetni stup na Starom pazaru, motori ‘polegli’ na Baldekinu... Vjetar koji je cijelu noć i dio jutra “divljao” po Dalmaciji, napravio je prilično štete po Šibeniku. Bilo je opasno sinoć šetati po ulicama, javlja ŠibenikIN. Na Starom…
Nevrijeme odronilo šetnicu u Opatiji!
Olujno nevrijeme odronilo je dio obalne šetnice u Opatiji. - Zbog sigurnosti pješaka do sanacije je ZABRANJEN prolaz obalnom šetnicom od Hotela Kvarner do UP Šporer. Pozivamo građane na oprez, objavio je Grad Opatija. D.G. PROČITAJTE JOŠ: OLUJNO JUGO DILJEM JADRANA Razbija rive i l…
OLUJNO JUGO DILJEM JADRANA Razbija rive i lomi stabla u Rijeci i Zadru, u Splitu zviždi između zgrada, poplavljena riva u Dubrovniku!
Državni hidrometeorološki zavod izdao je crvena upozorenja za obalu zbog kiše, jakog vjetra i grmljavinskog nevremena. Upozorenja su zbog lujnog juga koji će okrenuti na vrlo jak jugozapadni vjetar. Najjači udari od 65 do 120 kilometara na sat. Posljedice noćnog nevremena u Rijeci su vidljive na sv…