RIJETKE FOTOGRAFIJE NUKLEARNE PODMORNICE Amerikanci Kinezima ispred nosa dovukli moćno oružje

GUAM – Američka nuklearna podmornica USS Nevada, jedno od najmoćnijih oružja u arsenalu američke mornarice tijekom vikenda je uplovila u luku u Guam, šaljući tako poruku saveznicima ali i protivnicima, usred rastućih napetosti u Indo-Pacifiku.

Podmornica na nuklearni pogon klase Ohio koja nosi 20 balističkih projektila Trident i desetke nuklearnih bojevih glava, povukla se u subotu u bazu mornarice na teritorij američkog pacifičkog otoka. To je prvi posjet podmornice s balističkim projektilima Guamu od 2016. godine i tek drugi najavljeni posjet od 1980-ih, javlja CNN.

– Posjet luci pridonosi jačanju suradnje između Sjedinjenih Država i saveznika u regiji, pokazuje američku sposobnost, fleksibilnost, spremnost i stalnu predanost Indo-Pacifičkoj regionalnoj sigurnosti i stabilnosti – stoji u priopćenju američke mornarice.

Kretanja 14 nuklearnih podmornica u floti američke mornarice obično su strogo čuvane tajne. Nuklearna energija im omogućuje neprekidno kretanje ispod morske površine mjesecima, a njihova izdržljivost ograničena je samo zalihama potrebnim za opstanak njihove posade koja broji više od 150 mornara.

Američka mornarica tvrdi da podmornice klase Ohio ostaju u prosjeku 77 dana na moru prije nego što provedu oko mjesec dana u luci radi održavanja i nadopune zaliha.

Foto: Američka ratna mornarica

Rijetkost je i da uopće budu fotografirane izvan svojih matičnih luka Bangor, Washington i Kings Bay u Georgiji. Tajnost koja okružuje podmornice s balističkim projektilima čini ih “najvažnijim dijelom nuklearne trijade (tročlana struktura vojnih snaga koja se sastoji od nuklearnih projektila s kopna, podmornica naoružanih nuklearnim projektilom i strateških zrakoplova s ​​nuklearnim bombama i raketama) koja može preživjeti”, što također uključuje balističke projektile bazirane na silosu na kopnu SAD-a i nuklearne bombardere poput B-2 i B-52.

No, s obzirom na napetosti između SAD-a i Kine oko statusa samostalnosti otoka Tajvana i dok Sjeverna Koreja pojačava raketna testiranja, Washington može odaslati poruku svojim podmornicama s balističkim projektilima koju ni Peking ni Pjongjang ne mogu, smatraju analitičari.

– Šalju poruku: Namjerno ili ne, možemo parkirati 100-tinjak nuklearnih bojevih glava na vaš prag, a vi to nećete niti znati niti ćete moći učiniti mnogo po tom pitanju – rekao je Thomas Shugart, bivši kapetan podmornice američke mornarice, a sada analitičar u Centru za novu američku sigurnost.

Sjevernokorejski program balističkih podmornica je u povojima, a kineska flota od šest podmornica s balističkim projektilima je manja od one američke mornarice, a kineske podmornice s balističkim projektilima nemaju sposobnosti američkih, prema analizi stručnjaka iz Centra za strateške i međunarodne studije iz 2021. Kineske podmornice s balističkim projektilima tipa 094 su dva puta glasnije od američkih podmornica i stoga ih je lakše otkriti i nose manje projektila i bojevih glava, tvrde vojni analitičari.

– Ovo raspoređivanje snaga podsjeća nas da nuklearni poredak na moru kada su u pitanju Indo-Pacifička pitanja, iako se radi o nečemu što nije tema javne rasprave, vjerojatno nešto što ćemo vidjeti češće pri razvoju regionalne strateške ravnoteže – kazao je Alessio Patalano s King’s Collegea u Londonu.

I.B.