Riješen misterij neprirodno zelene boje kanala u Veneciji

VENECIJA - Obojenost venecijanskog Grand kanala u fluorescentno zelenu bila je posljedica fluoresceina, netoksične tvari koja se koristi za testiranje otpadnih voda, zaključile su lokalne vlasti tokom istrage.

Jarko zelena boja venecijanskog kanala primjećena u nedjelju zabrinula je stanovnike nakon čega je policija provela istragu. Nagađalo se da iza toga stoje ekološki aktivisti, prenosi Guardian.

Regionalna agencija za prevenciju i zaštitu okoliša pronašla je u uzetim uzorcima prisutnost fluoresceina i nije utvrđena prisutnost toksičnih tvari.

Ovo nije prvi puta da je Grand kanal pozelenio. Argentinski umjetnik Nicolás García Uriburu obojio je vode venecijanskog kanala u zeleno 1968. godine fluorescentnom bojom tijekom 34. Venecijanskog bijenala kako bi ukazao na važnost ekološke osviještenosti.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Otvorena policijska istraga zbog jarko zelene boje venecijanskog kanala
Policija u Veneciji istražuje izvor obojenosti mora u poznatom kanalu Grande. Guverner regije Veneto, Luca Zaia, objavio je fotografiju zelene tekućine koja se proširila u blizini mosta Ponte di Rialto. Slike na društvenim mrežama prikazuju svijetlo zeleno more u kanalu duž nasipa s res…