Rijeku čeka transformacija u jednu od najvažnijih luka na Mediteranu

RIJEKA – Najveći grad na Kvarneru doživljava infrastrukturni, a uskoro i pravi gospodarski procvat. Više od milijardu eura planira se idućih nekoliko godina uložiti u niz kapitalnih projekata koji će dodatno ojačati riječko gospodarstvo, poput obnove riječke luke. Gradi se i nova marina koja bi trebala postati jedna od vodećih nautičkih luka na Jadranu za velika luksuzna plovila.

– Rijeku u godinama koje dolaze čeka velika transformacija. Drago mi je da to najviše možemo zahvaliti upravo ulaganjima u prometnu infrastrukturu, posebno pomorsku, cestovnu ali i željezničku – izjavio je na jučer održanoj konferenciji Novog lista u Rijeci ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Na konferenciji pod nazivom “Transformacija Rijeke” predstavljeni su brojni razvojni projekti, od novog terminala u luci Rijeka – Zagrebačke obale, spojne ceste DC403 od terminala do čvora Škurinje, pa do niza projekata u samoj luci koji se financiraju europskim sredstvima.

– Razvoj Rijeke, a ni same luke, ne bi bio moguć bez kvalitetne željezničke infrastrukture. Upravo zato pokrenut je niz projekata na nizinskoj trasi od Karlovca do Rijeke, a sve s ciljem osiguranja većeg kapaciteta pruge i zadovoljavajuće propusne moći kako bi mogla udovoljiti ukupnom očekivanom opsegu prometa iz riječkog čvorišta – rekao je Butković te dodao kako se značajna ulaganja odvijaju i na području cestovne infrastrukture gdje se realizira cijeli niz projekata u okolici Rijeke.

U tijeku je i probijanje druge cijevi tunela Učka, zatim dovršetak dionice do Matulja, tu su i radovi na čvoru Trinaestići na riječkoj obilaznici, koji je važan za povezivanje Matulja i Kastva s Rijekom, te obilaznica Novog Vinodolskog koja bi trebala rasteretiti promet na pravcu od i prema Rijeci.

Što se tiče nove marine u Porto Barošu ona će imati kapacitet od 500 vezova te sve uvjete za prihvat megajahti, uz čitav niz pratećih usluga.

– To je prilika koju Rijeka, ali i čitava okolica, može i mora iskoristiti jer to donosi jednu sasvim novu dimenziju uz sva ostala ulaganja koja Vlada Republike Hrvatske provodi i podržava u Rijeci i cijeloj županiji – zaključio je Butković.

J.K.