Rijeka povećava potpore za novorođenčad!

RIJEKA - Potpore se u odnosu na prošlu godinu povećavaju za 12 %. Za ovu je mjeru u gradskom proračunu izdvojeno 390 tisuća eura.

Novčana potpora za prvo dijete povećava s 400 eura na 450 eura, za drugo dijete s 530 eura na 600 eura, te za treće i svako sljedeće dijete s 800 eura na 900 eura, dobre su vijesti koje pristižu iz Grada Rijeke.

U 2024. godini će se svakom roditelju, hrvatskom državljaninu koji ima prebivalište na području grada Rijeke, strancu i osobi bez državljanstva sa stalnim boravkom na području grada Rijeke te azilantu i strancu pod supsidijarnom zaštitom s prebivalištem na području grada Rijeke kojemu je međunarodna zaštita odobrena posebnim propisom, za svako novorođeno dijete, priznati pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete.

- Na ovu potporu imaju svi građani Rijeke, bez obzira na njihov socijalni status, a korisnici socijalnog programa Grada Rijeke imaju pravo i na dodatni poklon-bon za nabavu opreme za novorođenče koji u 2024. godini iznosi 270,00 eura - izjavio je zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski koji se pohvalio i kako socijalni program Rijeke znatno nadmašuje zakonski propisanu razinu i obuhvaća mnogo više osoba nego što to propisuje država.

Tako osim roditelja Rijeka s pomaže i osobe koje ostvaruju pravno na nacionalnu naknadu za starije osobe te žrtve obiteljskog nasilja. Povećani su cenzusi prihoda za kućanstva za 20 do 50 %, definiran je cenzus mirovine za dodjelu prava na novčanu pomoć za umirovljenike na 60 % iznosa prosječne mjesečne mirovine, te opseg prava na pojedine troškove stanovanja za korisnike zajamčene minimalne naknade.

Pojedina socijalna prava iznimno su omogućena djeci i odraslim osobama koje imaju privremeno boravište na području grada zbog smještaja u udomiteljsku obitelj ili u sklonište za žrtve obiteljskog nasilja. Ukupan je broj ostvarenih prava u Rijeci u 2023. bio 11.452, a koristilo ih je 6086 korisnika. Za to je, kažu u "gradskom vrhu" izdvojeno ukupno 3.712.416,86 eura.

Za to je lani izdvojeno 3,71 milijuna eura, a za sve te oblike pomoći u ovoj godini će se izdvojiti 4,16 milijuna, ili 384.000 eura više.

J.T.