Rijeka osvojila titulu najpametnijeg velikog grada u Hrvatskoj - Misle li i građani tako?

RIJEKA - Posljednjih godina titulu najpametnijeg velikog grada u Hrvatskoj uglavnom osvaja Rijeka. Usput, Rijeka je i najuspješniji grad po privlačenju novca iz europskih fondova.

Nagrada Smart City odnosi se ponajviše na digitalizirani rad gradske uprave, uz inovativna rješenja u infrastrukturi, uštedi energije i slično. No, osjećaju li Riječani doista da je njihov grad "pametniji" od drugih? Kako se Rijeka uopće razvija posljednjih godina? Za neke najuspavaniji, za gradonačelnika Marka Filipovića najperspektivniji hrvatski grad, piše N1.

- Mislim da smo dokazali da su digitalizacija i europski fondovi nešto na čemu će gradovi morati raditi u budućnosti, a Rijeka to radi već dugi niz godina, već tamo negdje od 2005. godine kad se počelo ozbiljnije pričati o digitalizaciji - kazao je Filipović.

- Meni se čini da ovaj grad uopće ne napreduje i da bi trebao puno više napraviti za mlade, pa evo i za moju kćer, koja se danas sutra mora negdje zaposliti. Čini mi se da su joj perspektive u ovom gradu vrlo uske - govori razočarano jedna Riječanka čija kćer također ne vidi neku svijetlu budućnost u svom gradu.

- Morat ću otići studirati drugdje jer ovdje nema fakulteta koji bi me interesirao, iako bih voljela ostati u svom gradu, morat ću nažalost otići, jer želim studirati areologiju - govori mlada djevojka.

U Rijeci je pola grada iskopano, grade se važne ceste i terminali.

- Rijeka je trenutno najveće gradilište - kaže gradonačelnik.

Umirovljenici su s druge strane jako zadovoljni Filipovićem i njegovom upravom.

- Odličan je. Perspektivan, pametan i realan. To je stara komunistička škola - zaključuje jedan riječki umirovljenik.

I.G.