Rijeka kreće s individualiziranim sustavom prikupljanja otpada - evo što to znači!

RIJEKA - Novi sustav kreće s početkom 2024. godine, ići će postepeno po mjesnim odborima i za cilj ima kontrolu nas vlastitim otpadom i vlastitim troškovima!

Čistoća već u siječnju tako novi sustav planira implementirati na području pet mjesnih odbora - MO Draga, MO Svilno, MO Pašac, MO Orehovica i MO Sveti Kuzam. U veljači se "stvar" širi na još 4 mjesna odbora - MO Srdoči, Pehlin, Grbci i Gornji Zamet.

Ovaj novi sustav prikupljanja i gospodarenja otpadom trebao bi značiti veću kontrolu nad vlastitim otpadom. Trebao bi značiti i da vam nitko neće svoje smeće bacati u vašu kantu, trebao bi značiti bolje odvajanje i reciklažu te bolju kontrolu nad onih što u konačnici plaćate. Cilj je svima naravno što manje platiti.

Korisnicima bi dakle trebali biti dodijeljeni njihovi spremnici za otpad označeni barkodom i šifrom te se prilikom pražnjenja sve bilježi - i koliko je otpada bilo i koliko ste puta praznili. I pazite sad ovo, naplaćivat će se samo odvoz miješanog komunalnog otpada dok su odvoz otpadnog papira, plastike, metala i višeslojne ambalaže besplatni. Dakle korisnik sam odlučuje koliko će puta iznijeti onaj zeleni spremnik za miješani komunalni otpad na pražnjenje. Višestambene zgrade, kojih je u Rijeci zaista mnogo, dobit će zaključane nadzemne spremnike većeg kapaciteta, no svejedno će se pratiti i naplaćivati svako odlaganje.

J.T.