Rijeka, jedan od najkišovitijih gradova na svijetu

Jedan od simbola grada Rijeke upravo je riječka kiša. Godišnje u Rijeci u prosjeku padne oko tisuću i 500 litara kiše. Riječani i Riječanke, dobro znaju, do proljeća bez kišobrana - nikamo.

Rijeka. Grad koji teče. Jedan od najkišovitijih svjetskih gradova. U ovakvim uvjetima - kišobran glavu čuva!

- Bez čega nećete doći sigurno u Rijeku? Bez kišobrana! Evo, vidite! Bez kišobrana u ovo vrijeme, nema druge! Dakle, bez kišobrana nikud? Nitko, u Rijeci, čak i u zimi! Pa bez kišobrana sigurno, svaki dan pada kiša, ne može se izdržati, samo su neke od reakcija građana.

Izgubljene kišobrane Riječani više ni ne broje!

- A ne znam, više se gubilo kad se išlo u školu - kaže Darko iz Rijeke.

Uz jak vjetar nekad ni kišobran ne pomaže!

- Imate i čizme prave gumene i to je jedan od modnih dodataka? To je jedan modni dodatak pogotovo ako radite na riječkoj tržnici, nastavlja Darko.

Brojni su umjetnici dio svoje kreativne energije prelili i na to vodonepropusno platno.

- Slikala sam slike na platnu i jednostavno sam došla na ideju kišobrana jer živim u Rijeci i to je neophodno. Kad krene ova kišna riječka sezona, onda kreće i prodaja - govori akademska slikarica Antea Delpin.

Najkišovitiji mjeseci su rujan, listopad i studeni

Godišnje u Rijeci u prosjeku padne oko 1500 litara kiše.

- Svima nam je poznata Genovska ciklona koja onda donosi veliku količinu vlažnog zraka i upravo najprije ide na Sjeverni Jadran i na Rijeku koja s obzirom na svoju posebnost geografsku poziciju dobiva i dosta kiše - rekla je za HRT Josipa Kuzmić, meteorologinja Područne meteorološke službe Rijeka.

Mjerenja pokazuju da posljednjih godina količine oborina rastu.

- Sve češće padaju razno, razni rekordi po pitanju dnevnih količina oborina, jednako tako i po pitanju temperatura, tako da sve su to mjerenja koja nam potvrđuju da su klimatske promjene tu - dodaje Kuzmić.

Najviše kiše palo je u rujnu prošle godine. Tada je u samo jednom danu palo gotovo 288 litara po četvornom metru.

A.B.