Riječki gradonačelnik na brodu talijanske Obalne straže: Intenzivirat ćemo suradnju u područjima pomorskog prometa i razvoja nautičkog turizma

RIJEKA - Na poziv Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci, riječki gradonačelnik Marko Filipović posjetio je brod talijanske Obalne straže „Peluso“ koji će u Rijeci boraviti od 7. do 10. veljače.

Cilj posjeta broda „Peluso“ je pomorska diplomacija odnosno promicanje uloge talijanske obalne straže u europskom kontekstu što ima i posebnu vrijednost za Hrvatsku budući da zajedno s Italijom ima najdužu granicu na Jadranskom moru.

Gradonačelnik Filipović se susreo sa zapovjednikom broda Antoniom Barbierijem, a obilasku su se pridružili i talijanski konzul u Rijeci Davide Bradanini i lučku kapetan Darko Glažar.

Kako je objasnio zapovjednik Barbieri, brod „Peluso“, dug je preko 50 metara i sa svojih 30 članova posade, sposoban je izvršiti širok raspon misija, od potrage i spašavanja (Search and Rescue – S.A.R.), do zaštite od zagađenja i nadzora okoliša i zaštićenih morskih područja, misija pomorske policije i nadzora pomorskog prometa do misija nadzora ribarstva.

- Drago mi je što je brod talijanske Obalne straže odabrao Rijeku za pristajanje tijekom plovidbe Jadranskim morem, budući je suradnja naših dviju zemalja uspješna na brojnim područjima pa tako i u području sigurnosti na moru.

Vjerujem da će nedavni ulazak Hrvatske u prostor Schengena kao i u eurozonu još više povezati i intenzivirati suradnju naših dviju zemalja, posebice u područjima pomorskog prometa i razvoja nautičkog turizma - rekao je gradonačelnik Filipović.

Brod „Peluso“ u Rijeci ostaje do 9. veljače te da će ga tijekom boravka njegova boravka u riječkoj luci među ostalima, posjetiti i predstavnici Policijske uprave Primorsko-goranske, Primorsko-goranske županije, Pomorskog fakulteta u Rijeci, Lučke uprave Rijeka, Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka, VPS Rijeka, Talijanske Unije, Zajednica Talijana Rijeka, Zajednice Talijana Opatija, Zajednice Talijana Mošćenička Draga, Zajednice Talijana Lovran te učenici Srednje talijanske škole u Rijeci uz učenike osnovnih škola na talijanskom jeziku iz Rijeke.

U riječku luku uplovio brod talijanske Obalne straže Peluso
U utorak je u riječku luku uplovio brod talijanske Obalne straže Peluso koji će u Rijeci ostati do četvrtka, 9. veljače. U organizaciji Generalnog konzulata Republike Italije brod koji je privezan na zapadnom dijelu Gata Karoline Riječke obići će gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, generalni konz…

I.G.