Riječka policija nakon prijetnji paljenjem jahte: “Vodimo računa da ne uznemirujemo javnost”

RIJEKA – Tri dana i ponovljeni pisani, pa usmeni upit trebali su riječkoj policiji da odgovore na pitanja o sigurnosti posade i jahte “Royal Romance” privezane u riječkoj luci, a koja se povezuje s ukrajinskim odvjetnikom i biznismenom Viktorom Medvedčukom, koji je i u kumskim vezama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Podsjetimo, nakon što je na Facebook stranici Ukrajinci u Hrvatskoj osvanuo poziv na palež jahte vrijednije od 200 milijuna dolara, a čija je posada i iz Hrvatske, pitali smo policiju jesu li dobili prijave za ove prijetnje i jesu li posada i brod zatražili kakvu zaštitu? S obzirom da je taj javni poziv i 24 sata nakon objave i dalje stajao na Facebooku, a autoru su se pridružili i istomišljenici, od kojih su neki čak objavili i uputstvo za izradu Molotovljevih koktela, policiji smo vrlo ozbiljno ponovili upit: Zašto riječka policija nije uopće reagirala, pa se posada umjesto policiji na terenu, zapravo našoj redakciji žalila da osjećaju ugrozu za svoje živote?

Foto: Facebook / Screenshot

Naime, po objavi članka nam se javio kapetan jahte Royal Romance Bubica Šarić:

– Jahta je prodana u ožujku prošle godine i nije više u vlasništvu navedene osobe, jer da jest, bila bi u Monacu, gdje je bila i prije – kaže i odgovara da nam ne može odgovoriti tko je sad vlasnik, zbog poslovnog ugovora koji ga veže. Ljut je, dodaje, zbog javnog prozivanja jahte u svojstvu bivšeg vlasnika, jer se time dovodi opasnost njegova posada.

Dakle, prošla su od toga tri dana, a policija je danas nakon ponovnog pisanog i usmenog upita, odgovorila ovako:

“Nastavno na ponovljeni upit obavještavamo da policijski službenici obavljaju poslove iz svoje nadležnosti u redovnom režimu te u odnosu na zaprimljene dojave ili saznanja kojima raspolažu poduzimaju sve potrebne mjere i radnje. Policija o utvrđenom izvješćuje za to nadležna tijela.

Naglašavamo da je osnovna zadaća i posao policije zaštita života i imovine građana. Sukladno tome policija izvješćuje javnost o svim događajima i pojavama iz svog djelokruga rada bitnim za njihovu sigurnost kao i sigurnost njihove imovine.

Policija izvješćuje javnost na primjeren način, vodeći računa da pritom ne izazove osjećaj ugrožavanja ili uznemiravanja javnosti, a što je odgovornost svih koji djeluju u javnom prostoru”, stoji u odgovoru riječke policije.

Foto: Facebook / Screenshot

Sporna objava za čijeg autora na njegovom Facebook profilu stoji da živi u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, u međuvremenu je obrisana s ove Facebook stranice, a jahta “Royal Romance” se još uvijek nalazi na vezu u riječkoj luci.

J.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivša jahta Putinova prijatelja na vezu u riječkoj luci, Ukrajinci zaprijetili: “Zapalite je!” – Kapetan: “Prodana je!”