Riječani u prvoj hrvatskoj ekspediciji na Patagoniju

Povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, prva od niza akcija alpinistička je ekspedicija Hrvatskog Planinarskog Saveza (HPS) koja će se u Južnoj Americi održati od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. U ekipi su i dva Riječanina.

Svojevrstan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).

Marko Buljan je mladi riječki alpinist, jedan je od sedmorice izabranih Hrvata. Uz njega će biti još jedan Riječanin, Elvin Sindičić, vođa ekspedicije je Zagrepčanin Boris Čujić, a ostali su članovi iz Varaždina i Pule.

Mjesto El Chalten u Nacionalnom parku Los Glaciares bit će im glavno ishodište za penjanje na veličanstvene planinske vrhove poput Cerro Torre (3128 m) i Fitz Roy (3405 m).

Vrhovi Patagonije nisu osobito visoki, ali predstavljaju jedan od najteže pristupačnih terena na Zemlji s obzirom da je riječ o granitnim, a ne vapnenačnim stijenama - rekao je Marko za Radio Rijeka.

Buljan je dio riječkog alpinističkog kluba, a iza njega su sljedeće ekspedicije:

Bolivija, Cordillera Real, 2013. (6 vrhova do 6439m)
Maroko, Taghia, 2014. (multipitchevi do 6c+)
Aconcagua, Argentina (3 vrha do 6962m)
BMC Wales 2019. i Sardinija 2019.
Marmolada - Tempi Moderni (VII+)
Vinatzer-Messner (VI+)
Tre Cime di Lavaredo: Spigolo Scoiattoli (VIII+/IX-)
Le voci del coro (7c)
Hasse-Brandler (VIII A0)
Comici Dimai (VII), ISO 2000 (7a+)
Otzi trifft Yeti (7a+)
Torre Trieste - Cassin-Ratti (VIII-)
Cima Scotoni - Lacedelli (VIII)
Tofana di Rozes - Costantini-Apollonio (VII+, A0)
Paklenica - Rumeni strah (7c)

Zašto ga je privukao ovaj ekstremni sport, kako se priprema za Patagoniju i koje su penjačke staze u Hrvatskoj nazvane po rock hitovima poslušajte OVDJE.

A.B.