Riječani u Novu s nižim cijenama vodnih usluga

RIJEKA - Cijene vodnih usluga u Rijeci, koje su bile povećane u studenome i prosincu, vraćaju se od početka iduće godine i u prosjeku, ovisno o kategoriji korisnika, smanjuju za 20%.

Cijene će od siječnja biti izražene u eurima, u skladu sa zakonskom obvezom, a odlučeno je i da će socijalno ugroženi građani za vodne usluge plaćati 60 posto cijene te da će preostali dio podmirivati KD Vodovod i kanalizacija, odlučeno je na kolegiju gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića.

Riječanima su cijene vode i odvodnje za studeni i prosinac privremeno povećane kako ne bi došla u pitanje realizacija velikih europskih projekata na riječkom području i kako bi se nadoknadili povećani troškovi poslovanja VIK-a zbog rasta cijene energenata i troškova održavanja.


Zbog uvođenja eura izmjene cjenika javnog prijevoza i parkiranja

Korekcija cjenika odobrena je i Autotroleju za usluge javnoga gradskog prijevoza te Rijekaplusu na cjenik parkiranja. Cijene prijevoza na gradskim i prigradskim linijama ostaju većinom iste, no bit će preračunate u eure. Smanjuje se jedino cijena pojedinačnih karate kod vozača i zaokružuju na nižu radi lakše prodaje u vozilu.

Cjenici parkiranja se zbog uvođenja eura formiraju u dvije faze. Prva faza je pripremno razdoblje od 22. do 31. prosinca, a u drugoj se predviđa stupanje na snagu cjenika od 1. siječnja 2023.

U prvoj fazi, s obzirom na mogućnosti povrata novca na parkirnim automatima i blagajnama, predložena je minimalna korekcija cijena na više, a nakon toga, od 1. siječnja, cijene će biti vraćene na niže iznose.

Hina/V.K.