RIBLJA PRIČA Recepti za djecu: Pizza s morskim plodovima

Roditelji djece koja odbijaju gotovo svaki zalogaj i većinu hrane znaju koliko je svaki obrok mučan i izazovan proces. Djeca, pogotovo ona manja, osjetljiva su na zvuk, dodir i miris. Strah od hrane u drugoj godini djetetova života, smatraju stručnjaci, mogao bi biti i obrambeni mehanizam koji ih spašava od trovanja, odnosno da stave u usta sve na što naiđu. Izbirljivost i odbojnost prema hrani, slažu se stručnjaci, faza je koja će vjerojatno proći.  Ponekad djeca to prerastu i unaprijede svoje jedenje u dobi od otprilike pet godina. Posebno je važno da ta djeca nisu prisiljena jesti hranu koju ne vole jer to može uzrokovati da ju povraćaju i na posljetku utjecati i na njihov rast. Kako im onda pomoći da zavole jesti zdravo, a kako da to zdravo bude i ukusno, donosimo seriju recepata za djecu u novoj rubrici Riblja priča, u suradnji s bračnim parom, Maksan.

O Marini i Filipu već smo pisali. Dvoje agronoma, zaljubljenici su u more i ribu. Prije godinu dana postali su roditelji i tada su počeli razmišljati kako educirati svoju djevojčicu, ali i svu ostalu djecu o najpoznatijim stanovnicima Jadrana. Ubrzo su došli na zanimljivu ideju – otvoriti obrt koji proizvodi edukativnu hrvatsku dječju igru (memory) Jadranska priča. A osim ovoga, na svom blogu pišu zanimljive recepte koji će uvelike olakšati roditeljima malenih izbirljivaca odgovor na pitanje- što im danas skuhati? Za početak, idemo na sigurno – sva djeca vole pizzu, zar ne?

Ipak, ovo nije obična pizza, već pizza s plodovima mora.

Imamo jedan recept za tijesto kojeg se štreberski uvijek držimo, bilo da radimo kiflice, pizzu ili pogaču. Od navedene količine možemo ispeći 3 pizze tako da obično zamrznemo ostatak tijesta pa po potrebi vadimo iz zamrzivača.

Ukoliko imate domaći umak od rajčice, ovo je pravo jelo u kojem ćete ga iskoristiti! Kao i uvijek, preporučamo kupovinu svježih morskih plodova u ribarnicama ali smo ovoga puta i sami koristili zamrznute plodove mora. Za kraj je potrebna kraljica talijanske gastronomije mozzarelle, koja predstavlja neizostavan sastojak morske pizze.

Sastojci:

Za tijesto:

2 jaja

2 jogurta (od 200 ml)

2 dcl ulja

2 dcl mlijeka

1 kocka svježeg kvasca

1 žlica šećera

1 kg oštrog brašna

1 žlica soli

Za nadjev:

200 ml umaka od rajčice

Sol

Papar

Origano

300 g mozzarelle

300 g plodova mora (kozice, dagnje, komadići hobotnice, lignji)

Cherry rajčice

Priprema:

  1. U mlijeko dodajte svježi kvasac i šećer pa pričekajte da kvasac nabubri.
  2. Izmiksajte jaja pa im dodajte jogurt i ulje.
  3. Brašno pomiješajte sa soli.
  4. Brašnu dodajte mlijeko s kvascem i šećerom i smjesu jaja, jogurta i ulja.
  5. Zamijesite tijesto.
  6. Tijesto podijelite na tri dijela. Ukoliko ćete pripremati samo jednu morsku pizzu, ostatak tijesta spremite u frižider ili zamrzivač.
  7. Zagrijte umak od rajčice te mu dodajte malo soli i papra.
  8. Tijesto premažite umakom od rajčice, na umak posložite mozzarellu narezanu na listiće.
  9. Preko mozarrelle poredajte morske plodove, cherry rajčice i na kraju pospite origanom.
  10. Pecite 25-30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici (na 180ºC).
  11. Ako ste obožavatelji pizze i morskih plodova, pripremite se da ćete igrati par-nepar za zadnji komad (mi smo igrali i Filip je pobijedio).

Dobar tek!

Riblju priču možete pratiti na instagram i facebook profilu.

Jurica Gašpar, Marina i Filip Maksan

PROČITAJTE JOŠ:

JADRANSKA PRIČA Memory igra za najmlađe, s opisom svakog morskog organizma