Ribarskim večerima do povećane konzumacije ribe i ribljih proizvoda

BRAČ – U Sutivanu je počeo četverodnevni festival o ribama, ribarima i ribarstvu pod nazivom Fantažija o’ribe. Osim projekcija filmova vezanih uz ribarstvo, izložbi ribarske opreme, bit će tu i pletenja ribarskih mreža te uživanja u ribarskim delicijama. Cilj projekta je motivirati lokalno stanovništvo i posjetitelje na češću konzumaciju ribe i ostalih proizvoda akvakulture na razini cijele države.

Studija znanstvenika sa Harvarda otkrila je kako osobe koje 1 do 2 puta tjedno konzumiraju ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama imaju 36 posto niži rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Ako se zna da su bolesti srca i krvožilnog sustava i dalje među vodećim uzročnicima smrti u Hrvatskoj, onda ideja o povećanoj konzumaciji ribe i nije tako loša.

Foto: Pixabay

Omega-3 masne kiseline su esencijalne, potrebne za normalno funkcioniranje organizma, a tijelo ih samo ne može proizvesti dovoljno učinkovito. Zato nam je tu plava riba, bogata brojnim nutrijentima nužnim za naše zdravlje.

Toga su se držali i organizatori sutivanskih ribarskih večeri, koji su za posjetitelje pripremili pravi mali gastronomski riblji raj. Osim projekcija filmova vezanih uz ribarstvo i izložbi ribarske opreme, posjetitelji mgu vidjeti kako se plete prava ribarska mreža te guštati u domaćim ribljim specijalitetima.

Ovaj događaj dio je projekta “Fantažija o’ ribe – promocija ribarstva i ribljih proizvoda” kojeg provodi Turistička zajednica Općine Sutivan. Događaj je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta je oko 343 tisuće kuna, od čega Europska Unija sufinancira 85 posto, a Republika Hrvatska 15 posto.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

OSLADITE SE na sutivanskom festivalu Fantažija o’ ribe