Ribari se još do 1. svibnja mogu prijaviti za tzv. de minimis potpore

Ribari i uzgajivači riba koji su u prethodnoj kalendarskoj godini iskrcali minimalno 100 kg ribe, mogu se prijaviti za tzv. de minimis potpore, a rok za prijave je 1. svibnja ove godine.

De minimis potpore odnose se na manje iznose državne potpore poduzetnicima (uglavnom društvima), a o kojima države članice EU-a nisu obvezne obavijestiti Europsku komisiju. Gornja granica je 200 000 eura po poduzetniku tijekom trogodišnjeg razdoblja.

Dokumentacija i zahtjevi se nalaze na poveznicama:

  • u segmentu uzgoja školjaka, uzgoja hladnovodnih vrsta riba i gospodarskog ribolova na moru – OVDJE.
  • u segmentu toplovodnog uzgoja slatkovodnih riba, prerade proizvoda ribarstva i lokalnih akcijskih skupina u ribarstvu – OVDJE.

– Iako je na e-savjetovanju bio Prijedlog pravilnika o izmjenama Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele državne potpore male vrijednosti u ribarstvu kojim se predložila izmjena uvjeta za dodjelu potpore i tražio uvjet od 300kg iskrcaja provedenih kroz prodajne listove, do danas, 20. travnja u 12.00 sati nije objavljena izmjena pravilnika te je još uvijek na snazi stari uvjet da  ribarsko plovilo mora ostvariti minimalni iskrcaj od 100 kg u kalendarskoj godini koja prethodi godini podnošenja Zahtjeva za potporu – podsjeća savjetnik za ribarstvo, Plava riba.

I.B.