RIBAR U KRIVOLOVU NEĆE BITI KAŽNJEN Predmet nije ni stigao do suca, a već je u zastari

ZADAR - Općinski sud u Zadru zatrpan je neriješenim predmetima, preko 20 tisuća ih je u radu a sa svojih tridesetak sudaca teško će se osloboditi tereta prošlosti. U prvom tromjesečju, pohvalili su se, broj neriješenih predmeta smanjen je za 1.016, no dio toga odnosi se i na predmete koji odlaze u zastaru. Kad nastupi štrajk obično se napominje kako štete neće biti, da će se hitni predmeti i oni kojima prijeti zastara rješavati, no na kraju netko ipak mora „otpasti“ kad se zbroje manjak sudaca, nemarni suci koji su zbog toga i kažnjeni te dani provedeni u štrajku.

Evo i jednog svježeg primjera: Sektor za nadzor i kontrolu u ribarstvu Uprave za ribarstvo zatekla je ribara iz Kukljice kako pridnenom povlačnom mrežom u Murterskom moru, u zoni zabrane, vrši ribolov. Tim je prekršio Zakon o morskom ribarstvu te je napisan prekršajni prijedlog koji je poslan sudu na odlučivanje, piše 057info.

Ministarstvo poljoprivrede nalog je  dostavilo 21. veljače 2020. godine, a on je pedesetak metara uredskih hodnika, od jednog do drugog suca, putovao dvije godine. Kada je napokon stigao, 16. siječnja 2022.  godine sucu je trebalo još devet mjeseci da ga otvori i zaključi kako je zastara nastupila i prije nego mu je predan, 3. siječnja 2022. godine, s protekom tri godine od dana počinjenja djela prekršaja.

 Zbog toga je prijava odbačena, a trošak „rada suda“ pada na teret proračuna.

D.G.