Ribar s Paga motornom pilom ispilao brod : “Moj brod, koji je bio dika, sad je samo slika”

PAG – Paški ribar Zoran Fabijanić odlučio je uništtiti svoj ribarski brod jer, kako nam kaže, “ribarstvo kod nas više nema smisla”. Brod za kojeg tvrdi da je s motorom i opremom vrijedan više od sto tisuća eura, tako će doslovno u “rezalište”, a priča nam i zašto se odlučio na ovaj očajnički potez.

– Otok Pag je do 90-ih je imao 48 koćara, sad ih nema 8! Jel se tko zapitao zbog čega? E pa, uvijek neke zabrane, puste papirologije, ljudima brisali alate, ako nisu imali dovoljno radnih dana! Kome je to pogodovalo? – pita se Zoran Fabijanić i pojašnjava nam nelogičnosti koje prate tamošnje ribare.

Foto: Osobni album

– Npr. Velebitski kanal, koji je bio bogat sa škampom i oslićem, zabranjen za koću! Zna se kad ministar može zabranit neko područje za ribolov; kad je nedorasla riba u pitanju, zagađenje, pojavi se puno mlađi. Mi smo 90-ih godina dokazali da ribe ima i da zabrana ne dolazi u obzir (dozvoljeno je bilo od 1. travnja do 15.  lipnja). Problemi su počeli onda kad je postavljen optički kabel, Karlobag-Pag 1993. godine. Kada je stupila na snagu zabrana, ribari su morali loviti na drugim područjima. Mnogima se to nije isplatilo i jednostavno su prestali raditi – priča Fabijanić.

Foto: Osobni album

– Puno bi se dalo govoriti i pisati, o povijesti koćara u Velebitskom kanalu, ali nemam više volje! Moj brod, koji je bio dika, sad je samo slika… – zaključuje paški ribar još jednu tužnu ribarsku priču iz Hrvatske.

Jurica Gašpar