Rezervat Lokrum raskinuo ugovor s tvrtkama koje su trebale graditi putnički brod

LOKRUM/DUBROVNIK – Javna ustanova Rezervat Lokrum raskinula je ranije potpisani ugovor za gradnju putničkog broda s društvima MARINA STUDIO d.o.o. i TEMA automatizacija u industriji d.o.o..

To je učinjeno, kako se objašnjava, ‘nakon više pisanih i usmenih upozorenja kojima su se navedena društva pozivala na poštivanje odredbi potpisanog ugovora za gradnju i isporuku broda’, piše DUlist.

Naime, nakon provedenog postupka javne nabave u svibnju 2021. godine, Javna ustanova Rezervat Lokrum odabrala je ponudu Zajednice ponuditelja: MARINA STUDIO d.o.o. iz Zagreba i TEMA automatizacija u industriji d.o.o. iz Pule, nakon čega je u srpnju sklopljen ugovor o nabavi broda. Navedeni brod, kao dio projekta ‘Povijesni vrtovi dubrovačkog područja’, koji se financira iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, namijenjen je povezivanju otoka Lokruma i Arboretuma Trsteno. Odabrani brodograditelji između ostalog su preuzeli obvezu izrade dokumentacije, projektiranja putničkog broda na dizel i hibridni pogon, izgradnju i opremanje broda sukladno izrađenoj dokumentaciji te njegovu isporuku u roku od godine dana.

– Prilikom izvršavanja ugovora brodograditelj je u više navrata pismeno upozoren od strane naručitelja i nadzora na nekvalitetno izvršavanje više ugovornih aktivnosti, no unatoč opetovanim upozorenjima nije dolazilo do urednih ispunjenja preuzetih obveza. Uz to je brodograditelj postupio protivno važećim propisima i pravilima struke te pokazao krajnji nemar prema obvezama preuzetim ugovorom stoga ih je u dopisu kojim je detaljno opisano svako odstupanje, Rezervat Lokrum obavijestio o raskidanju predmetnog Ugovora. Treba napomenuti kako ovim činom nisu ugrožena EU sredstva kojima se financira novi brod te da je od zajednice ponuditelja naplaćeno jamstvo za uredno ispunjenje ugovora u obliku bezuvjetne garancije banke. Javna ustanova Rezervat Lokrum odmah će raspisati novi postupak javne nabave te će se nakon odabira najpovoljnijeg ponuditelja sklopiti ugovor za projektiranje i gradnju novog plovila – navode iz Rezervata Lokrum.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

SAMO PREKO VEZE Do Lokruma možete besplatno, ali samo ako vam to odobri Uprava rezervata