Restaurirana tri antička sidra na Šolti

ŠOLTA - Projektom „Konzervatorsko restauratorski radovi na tri antička sidra“ Općine Šolta, tri antička sidra, izložena u Maslinici i u luci Rogač, restaurirana su sredstvima Splitsko-dalmatinske županije iz programa Pomorska baština.

Prečke antičkih sidara pronađene su 2013. godine u akvatoriju ispred uvale Maslinica na otoku Šolti. Dva sidra izložena su u Maslinici, a jedno u luci Rogač. Uz sidra postavljene su i informativne table koje sadrže zanimljivosti o njihovom pronalasku i povijesti.

Od posljednjih konzervatorsko - restauratorskih zahvata na antičkim sidrima prošlo je skoro cijelo desetljeće, a njihova izloženost atmosferilijama uzrokovala je određena oštećenja zbog čega su bila u jako lošem stanju.

Konzervatorsko restauratorskim radovima stari konopi su zamijenjeni novima, kao i dotrajali drveni dijelovi. Kamen koji je u relativno dobrom stanju bez većih mehaničkih oštećenja i onečišćenja, očišćen je i zaštićen, te je napravljena rekonstrukcija. Uz to, iskrivljeni olovni dijelovi sidara zamijenjeni su novima. Uređena je i prezentacijska lokacija.

I.B.