REKORDNO IZDANJE LASTOVO TRAILA Ne znate gdje za vikend? Trail utrka u Parku prirode!

LASTOVO – Još samo tri dana i starta šesto izdanje utrke Lastovo trail. Preko 200 prijavljenih natjecatelja u subotu 16.7.2022. u 17:30 starta iz Uvale Mihajla, te planinarskim stazama i putevima kreću u skupljanje zadanih kontrolnih točaka po Parku prirode Lastovosko otočje.

Dvije su staze od kojih je jedna kraća i primjerenija početnicima – Mali Fumar 8km, te duža – Veji Fumar 21km za najspremnije trail trkače. Obje staze pružaju natjecateljima mali prozor u prirodne i povijesne ljepote Lastova.

Foto: Lastovo Trail

Mali Fumar – 8 km

Starta sa razine mora, plaže u uvali Mihovila, odakle se penje na greben Straža, poznatiji kao “Pokladareva grža” s koje se svake godine već 539. put tradicionalno spušta lastovski Poklad, a koji je od 2008. godine svrstan u nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Sa „Pokladareve grže“ se najbržom stazom spušta na dno pokladarevog puta, te preko starog maslinika ulazi u najvažnije lastovsko polje – Lokavje koje je poznato po tri lokve i mnogobrojnim ptičjim vrstama koje tu nađu okrepu. Nakon polja staza vodi prema jugu i koristi dio je stare rimske ceste kroz šumu koja je povezivala Lastovo sa Skrivenom lukom.

Izlaskom iz šume staza vodi kroz vinograde polja Pržine i uspinje se u centar mjesta Lastovo gdje natjecatelj dobije kartu sa ostatkom kontrolnih točaka koje su razasute po centru Lastova u radijusa od 500m. Nakon šta natjecatelj pokupi sve skrivene kontrole ostvaruje uvjet za završetak utrke spuštanjem u cilj – uvala Mihovila.

Foto: Lastovo Trail

Veji Fumar – 21 km 

Također starta sa razine mora, plaže u uvali Mihovila, odakle se penje na greben Straža do „Pokladareve grže“, nakon toga staza produžuje starim težačkim putem prema uvali Zaklopatica, prati more i spenje na jedan od najljepših vidikovaca – Sozanj.  Nakon toga staza vodi na najviši vrh Lastova – Hom (418) te nazad preko polja, vinograda do centra gdje natjecatelje zadnji kilometar čeka malo orijentacije i traženje kontrolnih točaka prije silaska u ciljnu ravninu u uvali Mihovila.

Foto: Lastovo Trail

Na cilju u uvali Mihovila vas, osim obroka pripremljenog od namirnica iz lastovskog polja, čeka mini koncert Denisa Kovača uz jedinstven zalazak sunca i nezaobilazno noćno kupanje.

Prijave su još uvijek otvorene, i ukoliko se prijavite do petka 15.7.2022. ostvarit ćete 50% popusta na povratnu kartu za trajekt Split-Ubli-Split. Vidimo se na Lastovu!

Foto: Lastovo Trail

Sponzorirani sadržaj