Rekordna sezona na splitskom području, manje popunjeni samo oni s nerealnim cijenama

SPLIT - Ako je suditi prema brojevima, turistička sezona u Splitsko-dalmatinskoj županiji s 3 milijuna dolazaka i 16 milijuna noćenja u prvih osam mjeseci ruši rekorde, a rekordni promet do kraja godine trebale bi imati i zračna i trajektna luka u Splitu.

Hotelski i privatni smještaj popunjen je i na Makarskoj rivijeri gdje su rezultati slični prošlogodišnjima. Profil gostiju drukčiji je nego u Splitu.

- Makarska ima svoje tradicionalne goste. Već duži niz godina Poljaci zauzimaju prvo mjesto, tu su i Ukrajinci koji su ove godine iznenadili, tradicionalno turisti iz Bosne i Hercegovine te iz Hrvatske - kaže Antonia Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika Makarske za HRT.

Cijene svih usluga mnogo su veće nego lani, no većina gostiju to je i očekivala.

Kapaciteti privatnog, obiteljskog smještaja i dalje rastu. Ne mogu svi biti popunjeni, posebno ne oni koji su pretjerali s cijenama.

- Imamo dosta smještaja koji je nerealno podigao cijene i imamo dosta novoga smještaja. Samo na području Splita i Solina u zadnjih godinu dana je tisuću novih smještajnih jedinica, dakle to treba popuniti. Nemamo manje gostiju, ali imamo puno više smještaja, sad je to jedan nesrazmjer - rekla je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Iako ima novih hotela i na obali i na otocima, u županiji je i dalje premalo kvalitetnog hotelskog smještaja.

Ivana Vladović, direktorica TZ-a Splitsko-dalmatinske županije, naglašava da su, ako želimo cjelogodišnjem turizam, nužni kvalitetan hotelski smještaj i visokokvalitetan obiteljski smještaj.

- Bez velikih hotelskih poduzeća nema ni cjelogodišnjih zračnih linija, nema ni cjelogodišnje priče - ističe.

Pokazatelji o rezervacijama smještaja odlični su do sredine rujna, a svi u srednjoj Dalmaciji nadaju se da će tako biti cijele posezone.

Vladović: Vodeća destinacija u posezoni

Ivana Šilović rekla je u Dnevniku da su rezervacije rujan i listopad jako dobre, osobito u skupljim smještajima. Gotovo je 80% popunjenosti, puno bolje nego u kolovozu.

U razgovoru za Dnevnik direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović istaknula je fantastične najave posezone. Rekla je kako je riječ uglavnom o gostima veće platežne moći, koji su došli zbog destinacije, povijesti, gastronomije, tradicije, a kao i svi traže visokokvalitetni smještaj i u hotelima u i privatnom smještaju, vrhunske restorane, vrhunsku ponudu.

- Redovito smo vodeća destinacija u posezoni - naglasila je, za HRT.

Komentirajući situaciju s hotelskim smještajem, istaknula je kako je, iako je Dalmaciju izgradio obiteljski smještaj, za predsezonu i posezonu te za bolji razvoj i cjelogodišnji turizam on izuzetno važan, pa su dobrodošle investicije u hotelskom smještaju, ali i nadogradnja u obiteljski smještaj te vrhunski kvalitetni domaćinski turizam.

- Brojne manifestacije, promoviranje tradicije, povijesti, sve je u svrhu produljenja sezone. Od masovnosti ljeta ne bježimo, svi su gosti dobrodošli. Uvijek će srpanj i kolovoz biti mjeseci koji će biti ključni za turizam, ali oni gosti koji su putnici, istraživači su gosti predsezone i posezone. Cijela Splitsko-dalmatinska županija ima puno za pokazati cijele godine - rekla je, za HRT.

Na kraju je najavljena manifestacija Štorije Dioklecijana, koja počinje sutra, a na koju su svi pozvani.

D.G.