Rekordan broj novozaraženih, danas 208! Mladi prenose zarazu na starije: “Apeliramo mladima na odgovornost!”

U Hrvatskoj je danas 208 novih slučajeva zaraze. Trenutno je 961 oboljelih, od kojih  106 na bolničkom liječenju, 10 osoba je na respiratoru, a 2 osobe preminule, izvijestio je na izvanrednoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite ravnateljZavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

– Prosječna dob novooboljelih je 31 godina, kliničke slike su uglavnom blage – rekao je Krunoslav Capak.

– Grad Zagreb i Splitsko-dalmatinska županija broje najviše novooboljelih. Većina kliničkih slika je blagog oblika i broj hospitaliziranih u odnosu na zaražene nije velik, no željela bi se obratiti mladima, morate biti odgovorni i zbog drugih, ne zbog sebe. Mladi će se morati vratiti u svoje domove i biti sa starijima, u svoje domove, fakultete i radna mjesta. Željela bi apelirati da se pokušaju osvijestiti. Ne moraju se potpuno odreći zabave, ali moraju biti odgovorni, poštivati distancu i higijenske mjere. Molim na mlade da osvijeste taj dio i pomognu svima nama – rekla je ravnateljica bolnice za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić.

U Dalmaciji rekordan dan: “Mladi su počeli prenositi zarazu na majke, bake…”

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 423 obrađenih testova danas je 77 novooboljelih osoba pozitivno na COVID-19 s područja ove županije. Uz njih je pozitivno i još dvoje stranih državljana testiranih u Splitu.

– U Makarskoj, Imotskom i okolici i Splitu imamo povećan broj oboljelih. Analizirajući podatke vidimo da je više od pola osoba mlađe dobi. Radi se o druženjima u klubovima, rođendanima, zatvorenim prostorima. Kod oboljelih mladih počeli su nam se pojavljivati oboljeli članovi kućanstava poput majki i baka. Nadam se da će s novim mjerama i većom odgovornošću brojke zaustaviti jer sada brojke rastu svakim danom – kazala je na konferenciji za novinare ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Željka Klarin.

Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 je prokomentirao velik porast broja novozaraženih u Hrvatskoj.

– Turistička sezona je u punom zamahu, puno je gostiju u Hrvatskoj, pa je porast broja covid-pozitivnih očekivan. Nove mjere trebale bi utjecati na smanjenje tog broja. Nema mjesta zabrinutosti, ali i dalje očekujemo od svih da poštuju sve mjere samozaštite – komentirao je Beroš.

D.G.