Rekonstruirana važna utvrda nad dolinom Neretve iz 1686. godine

OPUZEN - Poznati amaterski animator starih dalmatinskih gradova i građevina Stipan Ujdur, zajedno s Ivanom Popićem završio je još jednu rekonstrukciju kroz animaciju 3D modela. Riječ je o obnovljenoj utvrdi Brštanik, Fortica, u Podgradini, koju  Mlečani u današnjem obliku obnavljaju 1686., a sve do 1878. služio je kao utvrda s vojnom posadom.

Od 1886. godine služila je kao bolnica za oboljele od kolere, a 1938. je zapaljena. Utvrda je danas u ruševnom stanju. Nalazi se na popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

- Nažalost ovo je umirovljenička produkcija a ne hollywoodska i nadam se kako mi nitko neće zamjeriti neke nepreciznosti ili autorsku slobodu - kazuje nam Stipan Ujdur.

Grad Brštanik, danas Fortica, je imao geostrateški povoljan položaj na lijevoj obali rijeke Neretve kod njenog ušća kod današnje Gradine nedaleko od Posrednice i Opuzena.

U podnožju tvrđave, uz obalu rijeke, u luci Lovorika, nastao je trg  u kojem se razvila snažna trgovačka djeatnost. Tu je prodavana sol koja je stizala iz Valone, Krfa, Ankone, Brindizija,  Drača i Zadra.

Važan centar trgovine solju

Pored soli razvijena je bila trgovina žitom, olovom, vinom, konjima, drvetom i robljem.

Iz ovog razdoblja o trgovini robljem ima  jedan zanimljiv događaj:

God. 1393. vodila se pred knezom dubrovačkim Šimunom Gučetićem rasprava zbog dogodjaja, koji se je zbio u Brštaniku. Katalonski trgovac Petar Duje predao je Dubrovčaninu Tomku Milkoviću zamotak skupocjenog sukna, da ga ponese u trgovište Brštanik na Neretvi i tamo proda, a za ubranu svotu, da mu kupi nekoliko bosanskih robinja patarenki (bogumilske vjere). Tomko je kupio dvije ženske, koje su zvahu Stojana i Tvrdislava i doveo ih Duji u Dubrovnik zaračunav za njih 36 dukata. Ove dvije ženske i s njima treća imenom Grlica izađoše pred kneza moleći, da ih pusti na slobodu, jer su one krštene i od krštenih roditelja, te kao takve ne mogu biti prodane u ropstvo. Knez ustanovivši, da je istina, što govore i da su dovedene iz katoličkog kraja, pusti ih na slobodu. Kupac robinja Tomko morade vratiti trgovcu Duji 36 dukata, koje je zaračunao za robinje, jer je njemu bilo naređeno, da kupi patarenke, a ne krštene kršćanke.

Tu se nalazila i kolonija dubrovačkih trgovaca koja je različitim zakupima održavala ekonomski monopol.

Trg se u aktivnom svojstvu ne spominje poslije 1395. Odlukom svoje vlade, dubrovčani su naglo prekinuli svoju dotadašnju djelatnost u Brštaniku i u potpunosti je prenijeli u Drijeva , danas Gabela. Razlozi za ovaj prekid nisu poznati, ali njime je označen kraj dotadašnjeg razvoja.

Brštanička gospodarska djelatnost svedena je na lokalne okvire i izumiranje, a kako ni strateške potrebe brštaničkog grada nisu više bile od značaja do kraja 15. soljeća on je pretvoren u ruševine i više se  ije obnavljao do dolaska Mlečana 1686. godine.

Važno je napomenuti da ga Dubrovčani ruše 1472. Godine a Osmanlije 1483. godine.

Mlečani ga u današnjem obliku obnavljaju 1686. godine  a sve do 1878. godine služio je kao utvrda s vojnom posadom. Od 1886. Godine služio je kao bolnica za oboljele od kolere, a 1938. je Zapaljen. Utvrda je danas u ruševnom stanju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FORT OPUS Ovako je izgledao Opuzen prije 339 godina
Poznati amaterski animator starih dalmatinskih gradova i građevina Stipan Ujdur, zajedno s Ivanom Popićem završio je još jednu rekonstrukciju kroz animaciju 3D modela, i to mletačke utvrde Fort Opus u Opuzenu iz 1684. godine. - Nažalost ovo je umirovljenička produkcija a ne hollywoodska i nadam s…