Regija s najvećim brojem orgulja u Hrvatskoj - Čak 46 vrijednih orgulja skriveno je u istarskim crkvicama

Orgulje su „kraljica instrumenata“, a Istra ih po svojim crkvicama skriva čak 46 i po tome je ona regija s najvećim brojem orgulja u Hrvatskoj.

Porečko-pulska biskupija može se pohvaliti orguljama izuzeto kvalitetne izrade iz 17., 18., 19. i 20. stoljeća. Zahvaljujući održavanju međunarodnog festivala „Organum Histriae“ razvila se svijest o važnosti očuvanja te neprocjenjive baštine.

FOTO: Organum Histriae

Projekt Organum Histriae, još od svojih začetaka davne 1998. godine, neumorno radi na promociji i očuvanju vrijednih spomenika kulture koji zaslužuju pozornost i stvaranju nove, mlade publike.

- Jedino kroz odgoj djece i mladih, stvaranjem novih zaljubljenika u orguljsku umjetnost, možemo očekivati svjetlu budućnost za povijesne orgulje - smatra Elena Roce, predsjednica Udruge Organum Histriae.

Upravo je ona, inače istarska orguljašica i pjevačica uz Krešimira Klarića, karlovačkog orguljaša i kompozitora, osnovala Udrugu za promoviranje i očuvanje orguljaške baštine „Organum Histriae“ koja je preuzela organizaciju istoimenog projekta.

Ovaj dvojac prvenstveno inzistira na kvalitetnom, stručnom i redovitom održavanju restauriranih povijesnih orgulja.

- Valja naglasiti da se ti instrumenti servisiraju i štimaju isključivo iz sredstava projekta te koriste uglavnom kroz realizaciju njegovog programa, dok ostatak godine leže zaboravljeni na korovima. Veliki problem je nedostatak profesionalnih orguljaša i školovanih amatera zbog čega se orgulje ne koriste niti u liturgijske svrhe. Drugi problem je manjak svijesti šire javnosti o važnosti očuvanja upravo ovih instrumenata, ali i činjenica da opća populacija gotovo nikada nema priliku čuti orgulje, a kamo li pogledati ih izbliza - naglašava Roce za emisiju Boje zemlje.

Zbog toga su pokrenute orguljske ture sa stručnim vodstvom i demonstracijom gdje bilo tko, naravno uz asistenciju, može zaviriti u kućište instrumenta, proučiti mehanički ustroj te u konačnici i sam sjesti za sviraonik te osjetiti kako nastaje zvuk pritiskom manualne, pedalne tipke ili kako zvuči promjena registra.

S obzirom na to da je naglasak na djeci i mladima, pokrenute su suradnje s osnovnim i srednjim školama za koje su organizirani jednodnevni izleti prilikom kojih, osim sviranja, dožive pravo putovanje u povijest i upoznaju pitoreskne istarske gradiće poput Buja, Motovuna i Sv. Lovreča.

Što se tiče orgulja i njihovog trenutnog stanja, u okviru projekta odrađene su brojne hvalevrijedne i kvalitetne restauracije. Upravo ove godine obilježava se deseta godišnjica restauracije orgulja Petra Nakića, rodom Šibenčanina i začetnika venecijansko – dalmatinske orguljarske tradicije.

Malo ljudi zna da upravo Istra, točnije Sv. Lovreč Pazenatički, čuva jedan takav dragulj – Nakićeve orgulje iz 1735. godine. S obzirom na količinu originalnog materijala i kvalitetu restauracije koju je izveo Francesco Zanin, voditelj orguljarske radione iz Codroipa čija se obitelj bavi ovim zanatom već sedam generacija, s punim pravom možemo reći da je ovo najvažniji i najbolje očuvan, funkcionalni Nakićev instrument u Hrvatskoj.

Osim orgulja u Sv. Lovreču, radiona Zanin je restaurirala još jedan vrijedan rad u Motovunu, orgulje najuspješnijeg Nakićevog učenika Gaetana Callida.

Trenutno je u upotrebi još jedan vrijedan Callidov instrument, orgulje u najljepšoj baroknoj crkvi Istre, u bujskoj župnoj crkvi Sv. Servula. Restauraciju je obavila tvrtka Vegezzi – Bossi još 2001. godine, zbog čega je potrebno uskoro izvršiti jedan malo veći servis.

I orgulje iz Rovinja, iz župne crkve Sv. Eufemije, napokon su dočekale priliku za nov život.  

- Nakon nekoliko teških devastacija u prethodnom stoljeću od strane samoprozvanih orguljara i krađe materijala koji se nalazio razasut na nekoliko lokacija van Hrvatske, preostali dijelovi orgulja poslani su u stručne ruke, u radionu Zanin na restauraciju. Riječ je o najvećim, dvanaeststopnim orguljama slične tradicije u Istri koje su izgrađene 1754. godine, jedini poznati rad Antonia Barbinija u Hrvatskoj! Izuzetno se veselimo povratku ovog znamenitog instrumenta i oživljavanju bogate liturgijske tradicije Sv. Eufemije - kaže Roce te najavljuje skorašnju obnovu još barem dva instrumenta koji pripadaju nekim drugim orguljarskim tradicijama, odnosno predstavljaju iznimku u orguljarskoj baštini istarskog poluotoka.

Brendiranje orgulja

- Iznimno smo sretni da interes za orgulje sve više raste, a u ovom trenutku Organum Histriae već ima i stalnu publiku. Od ove godine nakon koncerata publici nudimo i kratak obilazak orgulja - kaže Roce.

Imali su tako priliku malo više porazgovarati s posjetiteljima te su saznali kako neki dolaze u Istru ciljano zbog samih koncerata. Naravno to uvijek uključuje i nekakav turistički odmor, ali takve izjave govore koliki potencijal ima Istra, postati značajnom destinacijom na europskoj mapi orgulja i kulture.

- Ono što mi nudimo i pokušavamo brendirati uvelike donosi razvoju kulturnog turizma Istre - naglašava. Naime, projekt Organum Histriae jedini je projekt ovakvog tipa koji obuhvaća čitavu Istru, pa čak i preko granice.

- Svijet orgulja i orguljaša nije tako jako velik i dobar glas daleko se širi. Već smo dobili nekoliko povratnih informacija od inozemnih orguljaša kako su čuli za prekrasnu Istru i Organum Histriae, što je od velikog značaja imajući na umu da se inače priča uglavnom o samo nekoliko poznatijih lokacija u Europi - ističe.

- Vjerujemo da, ako određene institucije nastave i dalje podržavati naš rad, istarske povijesne orgulje nikada neće utihnuti, te da će svojim prekrasnim paletama registara oplemenjivati duše slušatelja još puno idućih generacija - zaključuje Roce.

A.B.