REFERENDUM ZA LUNGOMARE Puležani odlučuju o svom obalnom i zelenom pojasu

PULA - Puležani u nedjelju 9. listopada izlaze na referendum za Lungomare. Inicijativa građana traži da se o njihovoj obali - njezinoj prenamijeni i gradnji hotela odlučuje javno, a ne iza zatvorenih vrata.

Inicijativa građana Referendum za Lungomare nastala je radi uključivanja Puležanki i Puležana u odlučivanje o namjeni jedne od posljednjih zelenih oaza uz more.  

- Nejasne okolnosti stjecanja vlasništva i od očiju javnosti skrivene promjene Urbanističkog plana uređenja vezane za namjenu šume i sportske zone neugodno su nas iznenadile. Prenamjena iz sportsko-rekreacijske u turističko-građevinsku zonu ne smije nas ostaviti ni ravnodušnima ni malodušnima. Početak gradnje nepovratno otvara vrata daljnjim promjenama u cijelom području. U obzir, dakle, treba uzeti i mogućnost dodatnih gradnji. Investitori brinu samo o zaradi, dok je na nama da brinemo o kvaliteti života koja se tako dodatno narušava. Ona se ne odnosi samo na potrebu za mirom u prirodi i svježem zraku, nego i na korištenje postojećih resursa, infrastrukturne mogućnosti te profesionalnu realizaciju nas samih - poručuju iz Inicijative.

Sa zahtjevom da se o njihovoj obali odlučuje javno, došli i u Sabor na okrugli stol Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka. Pitaj me za Lungomare!- poručuju.

Foto: Inicijativa građana Referendum za Lungomare

Prikupljeno gotovo 11 tisuća potpisa

Građani Pule okupili su se oko inicijative, kaže Ivana Nataša Turković, jer su shvatili da će izgubiti jedini slobodan prostor u gradu za rekreaciju i kupanje.  

- Uspjeli smo prikupiti 10.918 potpisa. To je veliki iskorak, pokazao je da Pula, ne samo oni koji se protive gradnji i prenamjeni zemljišta nego i oni koji misle da se tamo možda i treba graditi, ali su svi zajedno smatrali da se građane treba pitati - rekla je Ivana Nataša Turković, iz Inicijative Referendum za Lungomare.

S obzirom na spregu vlasti i investitorske mašinerije, građanima tek preostaje samoorganizacija i izlazak na lokalne referendume i obrane pomorskog dobra i općeg i javnog dobra.

Puležani će svoj stav o projektu Lungomare izreći u nedjelju 9. listopada.

I.G.