RECEPTI ZA BADNJAK Domaće fritule s kvascem i praškom za pecivo

Fritule su slastica koja sliči malim krafnama. Obično im se dodaje rakija lozovača (da manje upiju ulje) i korica limuna i grožđice. Ako volite jabuke i cimet, tada u ovu smjesu možete naribati jednu jabuku. Mogu se pripremati od dizanog tijesta s kvascem ili tijesta s praškom za pecivo.

Domaće fritule s kvascem

Potrebno  je: 500 g brašna, jedan kvasac, 2 jaja, 50 g suhih grožđica, 3 dcl mlijeka, 0,5 dcl rakije loze, 1 žlica ulja, 60 g šećera, prstohvat soli, korica limuna, šećer u prahu za posipanje te ulje za prženje.

Priprema:

U posudu s malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac uz dodatak 1 žlice šećera i malo brašna te staviti na toplo da se digne. U posudu staviti prosijano brašno, razmućena jaja, grožđice, rakiju, ulje, mlijeko i ribane korice od limuna. Na kraju dodati kvasac, te od svega umijesiti tijesto i pustiti ga da se diže na toplom mjestu od pola do sat vremena. Tijesto uzimati žlicom i stavljati na vruće ulje, te ga pržiti dok fritule porumene s obje strane. Posipati šećerom u prahu, poslužiti vruće.

Domaće fritule s praškom  za pecivo

Potrebno je: 4 dcl jogurta, 2 jaja, 1 vanilij šećer, malo soli, 2 žličice šećera, 300 g pšeničnog glatkog brašna, 1 vrećica praška za pecivo, 2 jušne žlice rakije lozovače, limunova korica, grožđice, jabuka, cimet.

Foto: Marijan Zujić

Priprema:

Umiješati sve sastojke, da se dobije glatka smjesa. Ulje ugrijati u loncu, treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno. Vaditi žličicom tijesto te pržiti u vrućem ulju koje ne smije biti prevruće da gori. Uzmite dvije žličice. Jednu žličicu uronite u vruće ulje kako bi se zagrijala. S njom zagrabite tijesto pa je prinesite poviše lonca s uljem. Drugom žličicom gurnite tijesto u ulje. Svaki put žličicu s kojom grabite tijesto uronite u ulje.

Čim porumene, okrenuti ih na drugu stranu i pustiti da se isprže do kraja. Ukoliko ih pečete u dosta ulja, da plivaju, one se počnu same okretati. Vaditi ih u zdjelu u koju ste na dno stavili papirnati ubrus ili salvetu da upije višak ulja. Posipati šećerom u prahu, poslužiti vruće.

Marijan Zujić

PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Posne prikle (fritule)