RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Zapečene dunje (mrkatunje)

I dok nam je sezona mrkatunja ili dunja na izmaku, zaista bi bilo šteta ne zasladiti se još koji put. Dok se kontonjata suši, prisjećam se zapečenih punjenih mrkatunja.Vonjala bi cijela kuća.

Ovo je desert kojeg možete nabrzinu spraviti sa sastojcima za koje sam sigurna da ih svaka domaćica ima u kominu.

Potrebno vam je:

6 velikih mrkatunja ili dunja

Nadjev:

10 dag mljevenih oraha
10 dag suhih smokava iskidanih na sitno
10 dag cukara, 10 dag rastopljenog masla i 4 ožice meda, cimeta po želji.

Prepolovite dunje, očistite im i izdubite sredinu i stavite ih kuhati u malo vode 15 minuta.

Kad su malo omekšale , izvadite ih i napunite pripremljenim nadjevom, osim masla! Njega ostavite za kraj.

Složite ih u duguljastu rostjeru, oprezno da se ne okrenu, da stoje jedna do druge! Nabodite s jednim do dva klinčića radi arome. Vodu u kojoj su se kuhale možete iskoristiti k’o podlogu za jedan lijepi voćni čaj s feticom lemuna.

Zalijte ih s rastopljenim maslom, te pecite na umjerenoj vatri. Ispečene dunje stavite na pjat, pospite šećer vanilijom, ohladite i poslužite.

Uživajte u jesenskoj rapsodiji okusa i ne dozvolite da vaše dunje krase samo ormare nego i komine!

Katija Guljelmović

PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Zaparene masline | | Morski HR
Tko je u prošlosti koristio drugo ulje osim maslinovog? Priznat ćete ,malo tko. U cijelom našem priobalju, od Prevlake pa sve do Istre, svako se domaćinstvo dičilo svojim maslinikom. Uz
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Kontonjata | | Morski HR
Teško da je išta ljepše vidjeti na blagdanskom stolu nego kontonjatu ukrašenu lovorikom. Iako su božićni blagdani još daleko, sada je pravo vrijeme da uberete mrkatunje (kako ih zovemo u našem
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Smokve u vinu | | Morski HR
Iako je sezona smokava na izmaku, čini nam se da se smokava nikad ne možemo dovoljno izguštat. Od davnina, ta čarobna voćka, sladila je svaku težačku trpezu. S njom su se krijepili nakon napornog