RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Varivo od poriluka i orza

Uvijek se rado vraćamo  ričetama  “na ožicu”. Ovo jelo se u mojoj obitelji često spravljalo u korizmi, pa evo prigode da obogatite vaše kulinarske trpeze.

Ukoliko ste ipak veći pobornik kobasica ili pancete, slobodno ih ubacite u teću i dobit ćete jelo po vasoj želji.

Jelo je izdašno, pristupačno cijenom, i treba vam svega 40-ak minuta za spraviti.

Potrebno vam je :

Poriluk

Mrkva

Korjen selena

Orzo

Pica česna

Bijelo vino

Konserva

Sušene pomadore ili ožica, dvije soja umaka po želji

Maslinovo ulje

Sol, papar

Temeljac od povrća

Foto: Katija Guljelmović

Orzo pokišati u mlaku vodu cca dvije ure. Poriluk narezati i zapržiti na maslinovom ulju zajedno sa dvije pice česna te dodat mrkvu, selen i vino. Kad požuti dodati konservu i soja umak.

Kuhati dok izvri vino,nakon 10 minuta dodati orzo te podliti povrtnim temeljcem. Pred kraj začiniti i po želji možemo posuti sjemenkama buće ili suncokreta.

Katija Guljelmović