RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Trstenska torta

Vjerovatno ste svi čuli za moje malo rodno mjesto Trsteno. Osim što je poznato  po jednom od najstarijih parkova s područja Europe – Arboretumu, po tome što je svaka kuća iznjedrila po jednog ili više pomoraca, a svaka domaćica njegovala ružu Centofiliu za činit liker Rosulin, čuvamo i ričetu Trstenske torte staru više od stoljeća.

Katija Puljizević

Omiljena je to torta koju čuvamo iz naraštaja u naraštaj, kroz koju se prožima i osjeća dašak prošlosti  i starine, te nedamo da se zaboravi.

Kako je zaštitnik Trstenoga Sveti Vid, tako je i ta spomenuta torta uvijek krasila trprzu za feste. Osim za tu našu festu, činila bi se i za Božić i Uskrs.

Potrebno je :

12 jaja

12 ožica cukara

35 deka mljevenih oraha

2 šećer vanilije

Pola kupice rakije travarice

30 g gratane  tamne čokolade

Korica domaćeg limuna

3 ožice prezle

2 ožice muke

4 prstohvata mljevene kafe

Foto: Katija Puljizević

Preljev :

70 grama čokolade rastopiti na lagoj vatri sa 4 ožlice vode i 50 g masla

Foto: Katija Puljizević

Postupak:

Najprije izbatimo bjelanca u čvrsti snijeg. Dodamo im naizmjenično jedno po jedno žumanjce i cukar. Batimo dok smjesa ne postane gotovo kremasta, slično ko i za padišpanj. Dalje više ne koristimo mikser nego samo drvenu kuhaču.

Jedno za drugim dodavamo sve sastojke, prvo rakiju, zatim ostalo i muku na kraju. Sve postepeno dodajemo i neprestalno miješamo kuhačom da se sastojci sljube. Na dno kalupa stavimo papir za pečenje ili ga namažemo maslom i pospemo prezlom. Strane obruča ostavimo suhe.

Foto: Katija Puljizević

Za vrijeme pripreme torte ugrijemo pećnicu na 150 °C i stavimo tortu peć izmedju 55  i 60 min. Špaher nikako ne otvaramo dok se peče.

Ohlađenu tortu preliti preljevom i ukrasiti polovicama oraha i listićima mjendula. Ukrasiti je možete po želji i drugim sastojcima .

Foto: Katija Puljizević

Neke od starijih domaćica koje danas više nisu s nama bi znale učiniti i fil od štauba i masla ali takva torta bi se činila samo za svadbe.

Ova verzija je bila simbol feste na našim trpezama a  ričetu rado prenosimo iz generacije u generaciju!

Katija Puljizević